HDP Meclis'te grup kurdu

19 BDP'li milletvekili törenle HDP'ye katıldı. Böylece HDP'nin toplamda 27 vekili oldu ve Meclis'te parti grubu kurma hakkı elde etti.

BDP’li milletvekillerinin HDP’ye katılım süreci dün düzenlenen törenle “resmen” tamamlandı. BDP’nin 21 milletvekilinin 19’u HDP’ye katılarak parti rozetlerini taktı. BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin yenileneceği Ağrı’da BDP adayı olarak yarışan Sırrı Sakık ise BDP’nin Haziran ayında yapılması planlanan kongresinin ardından HDP’ye katılmak üzere partilerinde kaldı. HDP’nin katılımlarla TBMM’deki sandalye sayısı 27 oldu.

HDP sürecine yönelik bazı eleştirilerde bulunan BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan ise yurtdışında olduğu için törende yer almadı; ancak geçiş sürecini, verdiği dilekçeyle tamamladığı açıklandı. Altan Tan gibi mazeretleri nedeniyle törene katılmayan bazı BDP milletvekilleri de katılımlarını dilekçe yoluyla gerçekleştirdiler. HDP’den yapılan yazılı açıklamada, “HDP, BDP’li milletvekillerinin geçişiyle birlikte Meclis’te grup oluşturdu. Grup kurma yazısı Meclis Genel Sekreterliğine sunuldu” dendi.

Zana ve Türk’e sembolik

Siyasi yasakları süren Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Van Milletvekilleri Kemal Aktaş ile Aysel Tuğluk’a da katılım töreni sırasında “sembolik” olarak HDP rozetleri takıldı. Katılım töreninin esprisi de bu sırada HDP Eşgenel Başkanı Ertuğrul Kürkçü’den geldi. Ahmet Türk’ün rozetini taktığı sırada Kürkçü’nün, “Yakaladığımız vekile rozetini takıyoruz” demesi kahkahalara neden oldu.

Törendeki konuşmasında da Kürkçü, “Bu sadece bir yer değiştirme değildir. Yeni bir strateji ile yola çıkıyoruz. Sancılı bir süreç oldu ve gökkuşağının altından geçiyoruz. Sadece parlamentoda değil Kürdistan ve Türkiye ’de yolculuğumuzu sürdüreceğiz ve yolculuğu tamamlayacağız” dedi. HDP’nin diğer Eşgenel Başkanı Sebahat Tuncel de milletvekillerine “Hoş geldiniz” dedi. BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş da HDP’nin öncelikli siyasi hedefini “Türkiye’nin bütün farklı seslerini parlamentoda temsil edeceğiz. İlk hedefimiz anamuhalefet partisi olmak” sözleriyle özetledi.

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

Meclis grup