Türkiye’de bir ilk: Askıda bilet

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bu yıl “askıda bilet” uygulamasıyla daha çok seyirciye ulaşacak. 8-15 Mayıs tarihleri arasında festivalin gündüz seanslarının biletlerini ilk askıya çıkaranlar Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve TED Koleji oldu.

 

Bu sene 17.si düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bir ilke daha imza atıyor. “Askıda sinema biletleri” uygulamasıyla daha çok seyirciye ulaşacak olan festival, ekonomik nedenlerle sinemaya gidemeyen Ankaralıları filmlerle buluşturacak. hedefliyor.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin gündüz seansı biletlerini ilk “askıya” çıkartanlar, sinema oyuncuları Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit ile köklü eğitim kurumu TED Koleji oldu. Böylece festivalin ilk üç gününde gündüz seansları ücretsiz olacak. Bir başka deyişle, Kızılırmak Sinemasına giden seyirciler festival filmlerinin başlayacağı 9 Mayıs’ta Türkan Şoray’ın, 10 Mayıs’ta Hülya Koçyiğit’in, 11 Mayıs’ta da TED kolejinin misafiri olarak filmleri izleme şansı bulacak.

Festivalin kalan günlerinde sinemaseverleri ve sinemayı desteklemek isteyenlere seslenen Uçan Süpürge, herkesi askıda bilet uygulamasına katılmaya çağırıyor. Uçan Süpürgeliler “biletler askıda, şimdi sıra tanışmada” diyerek günde 1500 kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Askıda Bilet nedir?

Paylaşma ve dayanışma örneği olan “askıda” uygulaması, ilk kez İtalya’da 'askıda kahve' adı altında başladı. Müşteriler kahve alırken bir kahvenin daha parasını ödeyerek ‘askıya’ asıyor ve böylece bir başkasına kahve ısmarlamış oluyorlardı. Türkiye'de ise bazı fırınlarda “askıda ekmek' adıyla uygulanan bu yardımlaşma yöntemi, 2009 yılında Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından tiyatro sahnelerine de taşınmıştı.

KIZILIRMAK SİNEMASINI YAŞATALIM

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin adresi bu yıl da Kızılırmak Sineması. 1961 yılından beri binlerce film gösteriminin yapıldığı, festivallere sahne olan tarihî Kızılırmak Sineması, Ankara’nın belleğini taşıyan kültür sanat kurumlarından biri.

Festival filmlerinin tek adresi olan Kızılırmak Sineması’yla dayanışmak için buradan vazgeçmeyen Uçan Süpürge, bir ara kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan sinemayı ayakta tutmak için her yıl festivalini burada gerçekleştiriyor.

Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Ankaralıları köklü sanat kurumlarına sahip çıkmaya, yaşatmaya çağırıyor ve “dayanışma, tanışma ve paylaşma” mesajı veriyor.

650 FİLM SEYRETTİLER

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin komitesi ise hummalı çalışmasına devam ediyor. Bir yıllık hazırlık sürecinde dünyanın her yerinden gönderilmiş 650 film seyreden komite, 42 ülkeden 108 filmi seçti. Gana’dan, Norveç’e, Irak’tan Meksika’ya kadar pek çok ülkenin filmlerinin gösterileceği festivalde ayrıca, çok farklı, yenilikçi, ilgi çekici atölye çalışmaları, forum ve söyleşiler ile bir de sergi yer alıyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema