Bakü’de isyan ettiren mahkeme kararı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir yıla yakın süredir tutuklu olarak yargılanan yaşları 17-29 arasında olan sekiz genç, geçen Salı günü, 6 ila 8 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Mahkemenin vereceği kararı mahkeme salonunda ve adliye binası dışında bekleyen gençlerin aileleri ve yakınları, kararın açıklanmasının ardından protestoya başlayınca polsin sert müdahalesiyle karşılaştılar.

ARZU GEYBULLAYEVA
arzu.geybulla@gmail.com

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bir yıla yakın süredir tutuklu olarak yargılanan yaşları 17-29 arasında olan sekiz genç, geçen Salı günü, 6 ila 8 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Mahkemenin vereceği kararı mahkeme salonunda ve adliye binası dışında bekleyen gençlerin aileleri ve yakınları, kararın açıklanmasının ardından protestoya başlayınca polsin sert müdahalesiyle karşılaştılar. Çıkan arbede sonunda 30 civarında genç gözaltına alındı.

Mahkemenin haklarında hapis cezası verdiği 8 gençten 7’si, sivil toplum hareketi NIDA’nın üyesi. 2011’de bir grup genç tarafından kurulan NIDA, 2013’te ülke çapında Aliyev yönetimine karşı gerçekleştirdikleri protesto gösterileriyle adını duyurdu. Mart 2013’ten itibaren ise NIDA üyelerine karşı tutuklama furyası başladı. Üstelik tutuklama gerekçeleri arasında uyuşturucu kullanma, cinayet, silah taşıma gibi asılsız gerekçeler de yer alıyordu.

Kategoriler

Güncel Dünya