Hollande Yerevan'da

François Hollande’ın Güney Kafkasya’daki resmi temasları devam ediyor. Bakü ziyaretinden sonra dün Yerevan’a varan Hollande, Soykırım Anıtı’nı ziyaret etti ve Türkiye’ye soykırımı tanıma mesajı verdi. Cumhurbaşkanı, Ermenistan’la birlik anlaşması kurması için Avrupa Birliği’ne de seslendi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Güney Kafkasya’daki resmi temasları devam ediyor. Bakü ziyaretinden sonra dün Yerevan’a varan Hollande, Soykırım Anıtı’nı ziyaret etti ve Türkiye’ye soykırımı tanıma mesajı verdi. Cumhurbaşkanı, Ermenistan’la birlik anlaşması kurması için Avrupa Birliği’ne de seslendi.

Dün Ermenistan’ın başkenti Yerevan’a ulaşan Hollande, Ekonomik Forum’da Ermeni iş insanlarına seslendikten sonra Soykırım anıtını ziyaret etti ve Türkiye’ye hitaben yaptığı konuşmada “Soykırımı tanımak bölmez, birleştirir” dedi. Hollande, 2015 yılındaki Soykırım anmasına Yerevan’da katılacağını sözlerine ekledi.  

AB’ye Ermenistan’la birlik anlaşması imzalaması için çağrı

Fransa Cumhurbaşkanı’nın ajandasında AB ve Ermenistan ilişkileri de vardı. Yerevan’ın Rusya liderliğindeki Avrasya Gümrük Anlaşması’na üye olma planlarına rağmen Hollande, AB’ye Ermenistan’la birlik anlaşmasının imzalanması konusunda çağrıda bulundu. ‘Ermenistan için özel bir modelin’ uygulanabileceğini savunan Hollande “AB Ermenistan’la bir birlik anlaşması imzalayabilir ve Ermenistan da Rusya’yla gümrük anlaşması imzalayabilir, bu sorun değil” dedi.

Hollande, Güney Kafkasya ziyaretinden önce, amaçlarından birinin Ukrayna’daki kriz hakkında liderlerle fikir alışverişinde bulunmak olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı,ayrıca Dağlık Karabağ’yla ilgili Ermenistan ve Azerbeycan arasında süregiden ihtilaf konusunda çözümü teşvik etme amacında olduğunun da altını çizmiş; “ ülkelerin sınır bütünlüğünü ve sorunların sınır bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğini” desteklediklerini söylemişti.

Hollande, bugün Yerevan’da Ermenistan yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından yarın Gürcistan görüşmelerini başlatmak üzere Tiflis’e geçecek. (GK)