Cannes resepsiyonu iptal edildi

25 Mayıs’a kadar sürecek Cannes Film Festivali'nin ana yarışma bölümünde Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan’ın 'Kış Uykusu’ adlı filmi yer alıyor. İlk gösterimi bugün gerçekleşen filmden sonra bir resepsiyon düzenlenmesi planlanmıştı ancak Soma faciası nedeniyle iptal edildi

Avrupa’nın en önemli film festivali sayılan Cannes Film Festivali 14 Mayıs’ta başladı. 9 kişiden oluşan jüride bu yıl güçlü bir kadın varlığı öne çıkıyor. Jüri başkanı Avustralyalı yönetmen Jane Campion’a yönetmen Sofia Coppola ile oyuncular Leila Hatami, Carole Bouquet ve Do-Yeon Jeon eşlik ediyor. Oyuncular Willem Dafoe ve Gael Garcia Bernal ile yönetmenler Zhangke Jia ve Nicolas Winding Refn de jürinin erkek üyeleri.

 

25 Mayıs’a kadar sürecek festivalin ana yarışma bölümünde Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan’ın 'Kış Uykusu’ adlı filmi yer alıyor. İlk gösterimi bugün gerçekleşen filmden sonra bir resepsiyon düzenlenmesi planlanmıştı ancak Soma faciası nedeniyle iptal edildi. Haluk Bilginer, Melisa Sözen ve Demet Akbağ’ın başrolünde yer aldığı ‘Kış Uykusu’ karlı bir Anadolu coğrafyasında bir otelde bir arada kalan, bir oyuncu, onun kız kardeşi ve karısının hesaplaşmalarını konu alıyor. Ceylan’ın filmi yarışmalı bölümün favorileri arasında.

Ana yarışmada ayrıca Jean-Luc Godard, Ken Loach, Mike Leigh ve Abderrahmane Sissako gibi usta isimler göze çarpıyor. Festivalde iki kez Altın Palmiye’ye layık görülen, 2011 yılında da ikincilik ödülü olan Grand Prix’yi Nuri Bilge Ceylan’ın filmi ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ile paylaşan Dardenne Kardeşler, Kanadalı ünlü yönetmen David Cronenberg, ‘Dönüş’ ve ‘Elena’ filmleriyle büyük başarı kazanan Andrey Zvyagintsev, 2011 yılında en iyi film Oscar’ı dahil olmak üzere pek çok Michel Hazanavicius da öne çıkan isimler. Ana yarışmanın en genç yönetmeni 1989 doğumlu Kanadalı Xavier Dolan.

Bir başka Kanadalı, Ermeni asıllı yönetmen Atom Egoyan da ‘Captives’ adlı film ile yarışmada. Bu sabah saat 9:00’da izleyici ile buluşan ‘Captives’, bir çocuğun pedofillerce kaçırılmasını merkeze alan bir gerilim filmi. Yönetmenin sık sık uğraştığı temalar olan yeni medya, reality-şovlar ve röntgenciliği, Niagara Şelalesinin olağanüstü doğa manzarasına karşıt bir şiddetle anlatıyor.

 

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema