Kırklar Meclisi Vatikan'da

Farklı inançların temsilcilerinden oluşan Kırklar Meclisi üyeleri, geçtiğimiz çarşamba gerçekleşen haftalık ayin sonrasında Papa Franciscus’la görüştü ve barış sürecinin devam edebilmesi için Papa'dan dua istedi.

Kırklar Meclisi üyeleri, geçtiğimiz çarşamba gerçekleşen haftalık ayin sonrasında ziyaret ettikleri Papa Franciscus’la görüştü ve barış sürecinin devam edebilmesi için Papa'dan dua istedi.

İlk defa çok dilli belediyecilik anlayışının uygulandığı Diyarbakır Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ın başkanlık ettiği Kırklar Meclisi heyeti, Ortadoğu'nun en büyük Ermeni Kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Süryani Meryem Ana Kilisesi Başkanı Can Şakarer, Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykut, Din Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DİAY-DER) Başkanı Zahit Çiftkuran, Bokark Şeyhi Nakşi Sayar, 1925 Kürt isyanının lideri Şeyh Said'in torunu Muhammed Akar ve Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Osman'dan oluşuyordu.

'Kırklar meclisi modelinin barışta rol oynayacağını söyledik'

Geçen yıl Papa’da randevu talebinde bulunan Demirbaş, görüşmeyi DHA’dan Ramazan Yavuz’a şöyle aktardı :

'Görüşmemizde ilk olarak Türkiye'de barış sürecinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi, insanların artık ölmemesi için dua etmesini istedik. Farklı inançların, kültürlerin bir arada yaşaması için oluşturduğumuz Kırklar Meclisi'nin çok önemli bir model olduğunu, gerek Türkiye ve gerekse Ortadoğu barışında önemli bir model olacağını dile getirdik. Görüşmemizde ayrıca tarihi Diyarbakır Surlarının UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine alınabilmesi için yardımcı olmasını diledik. Görüşmemizde sözlü olarak ifade ettiğimiz konuların detayının yer aldığı bir mektubu da kendisine verdik. Bizi ilgiyle dinleyen Papa'yı kentimizi görmesi için de ayrıca Diyarbakır'a da davet ettik. Papa ise 'Allah sizinle olsun. Çabalarınız çok önemli' dedi. Papa Diyarbakır'a gelirse çok seviniriz.'

Görüşme öncesi ayine de katılan Kırklar Meclisi, ayini protokolde kendilerine ayrılan yerden izledi.

Meclis, Papa ile görüşmenin ardından, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy'u da ziyaret etti.