Katolik Ermeniler için İstanbul’da Zekiyan dönemi

Dünya Katolikleri önderi Papa I. Fransis, bir süredir Başepiskopos Kevork Kazumyan tarafından vekaleten temsil edilen İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderliği için yeni bir atama yaptı. İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderliği Kerabaydzar’lık makamına İstanbullu Rahip Levon Boğos Zekiyan tayin edildi.

Dünya Katolikleri önderi Papa I. Fransis, bir süredir Başepiskopos Kevork Kazumyan tarafından vekaleten temsil edilen İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderliği için yeni bir atama yaptı. Buna göre İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderliği Kerabaydzar’lık makamına İstanbullu Ermenilerin yakinen tanıdığı Rahip Levon Boğos Zekiyan tayin edildi.

Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre, 21 Mayıs Çarşamba günü Papa I. Fransis tarafından Başepiskoposluk mertebesine yükseltilen Rahip Levon Boğos Zekiyan, İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderi olarak tayin edildi. Kerabaydzar’lık makamını vekaleten temsil eden Başepiskopos Kevork Kazumyan’ın, Kilikya önderliğine sunduğu ve buradaki Kutsal Sinod Meclisi tarafından kabul edilen istifasının ardından makam boş kalmıştı.

Radyo Vatikan’ın Ermenice servisinin bildirdiği üzere, konu hakkında bilgilendirilen Papalık, üzerinden fazla bir süre geçmeden bu atamayı gerçekleştirdi.

İstanbul Ermenilerinin yakından tanıdığı Kerabaydzar Levon Boğos Zekiyan, son dönemde Türkiye tiyatro tarihinde Ermeniler’in rolünü anlatan sunumlar ve Ermenilerin Katolik inanışına geçmesine önderlik eden Sivaslı Mığhitar Abba kitabıyla gündeme gelmişti.

Rahip Levon Boğos Zekiyan’ın, Papa I. Fransis tarafından Amida (Diyarbakır) Başepiskopos’u olarak takdis edilmesinin, Diyarbakır Kırklar Meclisi’nin Vatikan’a yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

Buna güre Katolik Kilisesi hiyerarşisinde, Amida Başepiskoposu olarak anılacak, Kerabaydzar Levon Boğos Zekiyan, İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderi olacak.

Kerabydzar Levon Boğos Zekiyan kimdir?

1943'te İstanbul'da doğdu. 1949 ve 1959 yılları arasında ilköğrenimini Sakızağacı'ndaki Mığhitaryan Okulu'nda, ortaöğrenimini Venedik'teki Moorat-Raphael Koleji'nde tamamladı. 1952 ve 1968 yılları arasında ise Roma'daki Pontificia Università Gregoriana'da Felsefe ve Teoloji bölümlerini bitirdi, Doğu Teolojisi ve İnanç Sistemleri üzerine çalıştı. 1971 ve 1986 yılları arasında İstanbul'da İtalyan Lisesi, Pangaltı Lisesi ve Getronagan Lisesi'nde öğretmenlik, Venedik'te de Moorat-Raphael Koleji'nde öğretmenlik ve müdürlük yaptı.

Akademik ve idari sorumlulukları

1974–81 Venedik'teki San Lazarro Ermeni Akademisi Sekreteri.

1976–91 Milano'daki 'Centro di Studi e di Documentazione della Cultura Armena'da Edebiyat ve Tarih Uzmanı.

1976-... Venedik Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı.

1984-... Moorat-Raphael Koleji ve Venedik Üniversitesi'nde düzenlenen Ermeni Dili ve Kültürü-Yoğunlaştırılmış Yaz Kursları Direktörü.

1988-... Roma'daki 'Pontifical Institute of Oriental Studies'in Başkanı.

1991-... 'Italiarmenia' Derneği başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi ve 'Padus-Araxes' Derneği'nin başkanı ve dört kurucusundan biridir.