Yazar ve sivil haklar aktivisti Maya Angelou öldü

ABD’de, sivil haklar hareketinin öncü isimlerden şair, yazar ve sinemacı Maya Angelou, hayatını kaybetti. Ülkenin en yüksek sivil ödülü olan ‘Özgürlük Madalyası’ sahibi Angelou, 86 yaşındaydı.

ABD’de, sivil haklar hareketinin öncü isimlerden şair, yazar ve sinemacı Maya Angelou, hayatını kaybetti. Ülkenin en yüksek sivil ödülü  olan ‘Özgürlük Madalyası’ sahibi Angelou, 86 yaşındaydı.

Amerikan edebiyatının son 50 yıldaki en önemli isimlerinden biri olarak da gösterilen Angelou, Kuzey Karolina’nın Winston-Salem bölgesindeki evinde yaşamını yitirdi. Angelou, Mayıs başından itibaren sağlık sorunları nedeniyle programlarını iptal ediyordu.

Çocuk yaşta cinsel şiddete ve ayrımcılığa maruz kalan, yoksul geçen yıllardan sonra edebiyatla hayatına yön veren Maya Angelou, pek çok ABD Başkanı’na danışmanlık yapmıştı.

Maya Angelou'nun en çok bilinen eseri ise 1969 yılında piyasaya çıkan 'I Know Why the Caged Bird Sings' (Kafesteki Kuşun Neden Şarkı Söylediğini Biliyorum) adlı otobiyografisiydi.

Angelou bu kitapta ırkçılığın sürdüğü bir dönemde geçirdiği zorlu çocukluk yıllarından söz etmişti.

Maya Angelou yazarlık kariyeri öncesi ise şarkıcılık, dansçılık, garsonluk ve seks işçiliği yaptı.

Yazarlığına şairliği ve akdemisyenliği ekledikten sonra ülkesinin önde gelen hatiplerinden biri oldu ve birçok ABD Başkanı'na da danışmanlık yaptı.

Angelou 1993'te de Bill Clinton'ın ABD Başkanlığı için düzenlenen yemin töreninde şiir okuyarak bu görevi icra etmiş ilk siyah kadın olmuştu.

Angelou, 1982 yılından bu yana Wake Forest Üniversitesi’nde Amerikan kültürü araştırmaları profesörü olarak görev yapıyordu.

Angelou, geçen yıl vefat eden Güney Afrika’nın eski cumhurbaşkanı ve insan hakları savunucusu Nelson  Mandela’nın ardından ‘Hiçbir güneş kendi günbatımından uzun süre parlamaz, ancak hep güneş yeniden doğar ve şafak gerçekleşir’ demişti.

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat