"Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür" Amed yolunda

Sekiz insalık suçu vakası üzerinden devletlerin geçmişle yüzleşme örneklerini belgeleyen 'Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür' sergisi Anadolu turnesine devam ediyor. Mayıs ayında İzmir'e giden sergi 4 – 29 Haziran tarihleri arasında Diyarbakır Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde olacak.

Sekiz insalık suçu vakası üzerinden devletlerin geçmişle yüzleşme örneklerini belgeleyen 'Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür' sergisi Anadolu turnesine devam ediyor. Mayıs ayında İzmir'e giden sergi 4 – 29 Haziran tarihleri arasında Diyarbakır Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde olacak.

Anadolu Kültür ve Açık Toplum Vakfı projesi olarak hazırlanan 'Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür' sergisi sekiz vakaya yakından bakarak geçmişte yaşanan hak ihlalleri, katliamlar, soykırım ve insanlık suçlarıyla devletlerin nasıl yüzleştikleri, hangi süreçlerden geçtikleri, nasıl özür diledikleri aktarıyor.  ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturalya, Şili, Sırbistan ve Bulgaristan'dan seçilen resmi özür dileme eylemleri sergide, toplumların ortak demokrasi kültürünü oluşturma mücadelesi bağlamında ilişkisel olarak ele alınıyor. Sergi, ayrıntılı incelenen vakaların yanı sıra, bugüne kadar dilenmiş olan resmî özürlerin kapsamlı bir haritasını da barındırıyor.

Dilenen özür örnekleri şöyle:

  • Batı Almanya Başbakanı Willy Brandt'ın Varşova Gettosu Anıtı önünde diz çökerek soykırım için Yahudilerden özrü.
  • Şili Devlet Başkanı Patricio Aylwin’in Pinochet dönemi hak ihalleri (1973-1991) için Şili halkından özrü.
  • Cezayir’in, sömürgecilik dönemi (1830-1962) Cezayir Savaşı’ndaki suçları için Fransa’dan beklediği özür.
  • ABD başkanlarının İkinci Dünya Savaşı’nda toplama kamplarında tutuldukları için Japon Amerikalılardan özürleri.
  • İngiltere Başbakanı David Cameron’ın 30 Ocak 1972’deki “Kanlı Pazar” olayı için Kuzey İrlanda’dan özrü.
  • Sırbistan Parlamentosu’nun Temmuz 1995’teki Srebrenitsa Katliamı için Bosnalılardan özrü.
  • Bulgaristan Parlamentosu’nun “Yeniden Doğuş Süreci” politikaları (1984-1990) için Türklerden özrü.
  • Avustralya Başbakanı Kevin Rudd’un “Çalınmış Kuşaklar” (1869-1969) için Aborjinler ve Torres Boğazı Adaları halkından özrü.

Asena Günal, Önder Özengi, Özlem Yalçınkaya ve Kubilay Özmen koordinatörlüğünde hazırlanan 'Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür' sergisi, İstanbul'un ardından İzmir'e gitmişti. 4 Haziran itibariyle de sergiyi Diyarbakır Sümerpark Amed Sanat Galerisi'nde görmek mümkün olacak. Sergi daha sonra Ankara ve Samsun’a doğru yola çıkacak.(GK)

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi