Mıhitaryan projesinde sorular yanıt bekliyor

Pangaltı Ermeni Katolik Mıhitaryan Manastır ve Mektebi Vakfı ile yüklenici firma arasındaki anlaşma, yap-işlet-devret modeline dayalı bir işbirliği öngörmüyor. Vakıf yönetimi bütün katlarda firmayla birlikte paya sahip olacak. Ancak, oranlar ve getiri konusunda nasıl bir anlaşmaya varıldığı bilinmiyor.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

İstanbul-Pangaltı’nda, Mıhitaryan Vakfı’na ait arazi üzerinde bulunan dükkânların yıkılmasının ardından tartışmalar devam ediyor.

CHP’li Belediye Meclis üyeleri, projeyle ilgili olarak, yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu. Bu arada, projenin yüklenicisi olan Mehmet Uyanoğlu’na ait inşaat firması ve Mıhitaryan Vakfı, çalışmalarını yürütüyor. Proje kapsamında okul ve kilise binasına dokunulmayacak, ancak İnci Sineması’nın yıkılması planlanıyor. Proje için vakıf ile inşaat firması arasında yapılan anlaşmanın detayları ise hâlâ bilinmiyor. Israrlı sorularımıza karşın projeyle ilgili resmi bilgi vermeyen vakıf yönetiminin, önümüzdeki hafta projenin detaylarıyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.

Agos, anlaşmaya dair bazı bilgilere ulaştı. İstanbul-Pangaltı’nda, arazi üzerinde yapılacak projeyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Pangaltı Ermeni Katolik Mıhitaryan Manastır ve Mektebi Vakfı yönetiminin, üzerinde Mıhitaryan Derneği ve eski İnci Sineması’nın bulunduğu arazi için uzun yıllardır almaya çalıştığı imar izni, 2012 yılında çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin, bu izni, bölgedeki diğer arazilere verilen imar izinleri çerçevesinde verdiği tahmin ediliyor.

İmar iznin alınmasının ardından, Mıhitaryan Vakfı ile, daha önce de Ermeni toplumuna ait kurumlarla çeşitli inşaat projeleri için işbirliği yapan, Mehmet Uyanoğlu’na ait inşaat firması arasında bir protokol imzalandı ve bu protokol kapsamında proje hazırlandı. Projeye göre, bölgeye “Cevahir Alışveriş Merkezi’nden biraz daha küçük” bir kompleks kurulacak. Kompleksin içinde otel, alışveriş merkezi ve kültürel alanlar bulunacak. İnci Sineması ise, proje kapsamında yıkılacak. Sinemayla ilgili herhangi bir tescil kararı bulunmuyor. Ancak kilise ve okul binası tescilli olduğu için, projeyle ilgili olarak Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alınması gerekiyor. Yapılacak olan kompleksin, civardaki binalardan yüksek olmayacağı belirtiliyor. Projeye karşı açılan davalarda, muhatap, yapılan anlaşma gereği, yüklenici firma olacak.

Vakıf ile yüklenici firma arasındaki anlaşma, yap-işlet-devret modeline dayalı bir işbirliği öngörmüyor. Vakıf yönetimi bütün katlarda firmayla birlikte paya sahip olacak. Ancak, oranlar ve getiri konusunda nasıl bir anlaşmaya varıldığı bilinmiyor.