Dadyan modern yüzüne kavuşuyor

Barutçubaşı Hovannes Paşa Dadyan’ın 1844’te padişah fermanıyla yaptırdığı Bakırköy Dadyan Ermeni İlköğretim Okulu, modern yüzüne kavuşuyor. Geçen yıl Şubat ayında düzenlenen temel atma töreniyle yapımına başlanan Dadyan İlköğretim Okulu’nun yeni binasının kaba inşaatı tamamlandı.

Dadyan İlköğretim Okulu’nun yeni binasının kaba inşaatı

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr

Barutçubaşı Hovannes Paşa Dadyan’ın 1844’te padişah fermanıyla yaptırdığı Bakırköy Dadyan Ermeni İlköğretim Okulu, modern yüzüne kavuşuyor.

Geçen yıl Şubat ayında düzenlenen temel atma töreniyle yapımına başlanan Dadyan İlköğretim Okulu’nun yeni binasının kaba inşaatı tamamlandı. İnşaatın geldiği aşama, 28 Mayıs Çarşamba akşamı Başepiskopos Aram Ateşyan, Episkopos Sahag Maşalyan ve cemaatin önde gelen hayırseverlerinin katıldığı etkinlikte gözler önüne serildi. Vakıf yönetiminin düzenlediği buluşmada, önce okul inşaatı gezildi, ardından tarihi okul binasının bahçesinde verilen davetle konuklar ağırlandı.

HAYCAR kurucularından olan ve aynı zamanda projenin sorumluluğunu üstlenen Yüksek İnşaat Mühendisi Nazar Binatlı’nın aktardığı bilgilendirici detaylar eşliğinde gezilen okul, toplumun diğer okullarına da örnek bir yol açacak nitelikte. Daha önce okulun spor salonunun bulunduğu alanda inşa edilen okul binası, yerleştiği 1.740 metrekarelik arsa üzerinde yükselen altı kattan oluşuyor ve toplamda 5.700 metrekarelik kapalı alan sağlıyor. Milli Eğitim’in ilköğretim okulları için öngördüğü tüm koşulların fazlasıyla sağlandığı binada, çelik ve betonarme karkas sistemleriyle, deprem güvenliği de üst düzeyde tutuluyor.

Anaokulu ve ilköğretim binalarının, girişleri de dahil olmak üzere, birbirinden tamamen ayrıldığı yeni binada 1.000 metrekare açık bahçe alanı, üç bin kişilik oditoryum ve 7,5 metre tavan yüksekliğine sahip, 450 metrekarelik bir spor salonu dikkat çekiyor. Yer seviyesinden 10 metre derine kazılarak inşa edilen okul binası, modern derslikleri, sergi alanları, laboratuvarları ve sosyal birimleriyle, modern çağın gerekliliklerini her yönüyle karşılıyor.

Kolay olmadı

Düzenlenen gezinin ardından yapılan davette konuşan Vakıf Başkanı Mesut Özdemir, kaba inşaatın sonlandırıldığı Nisan ayına kadar türlü zorluklar yaşadıklarını aktardı. Vakfın düzenlediği geceye de katılan Bakırköy eski Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in döneminde sağlanan destekle yükselen inşaatın, 30 Mart seçimlerinde Erzen’in aday gösterilmemesi nedeniyle kısa süre için sıkıntıya girdiğini ifade eden Özdemir, bu sıkıntıların toplumun önde gelen hayırseverleri tarafından giderildiğini vurguladı. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da teşekkür eden Özdemir, ülke siyasetindeki iklim değişikliği sayesinde bu yola çıkabildiklerini söyledi.

Bakırköy’ün yeni Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’ndan henüz herhangi bir söz alamadıklarını belirten Özdemir, sağladığı 2 milyon TL’lik destekle inşaatın sürdürülmesini sağlayan hayırsever Parseğ Saraylı başta olmak üzere, bu noktaya gelinmesinde katkısı olan tüm hayırseverlerin isimlerini zikrederek teşekkürlerini sundu.

Halen ihtiyaç var

Mesut Özdemir, Bakırköy Belediyesi’nin verdiği taahhütleri yerine getirmesini beklediklerini ve hayırseverlerin desteklerini sürdüreceklerine inandıklarını kaydetti. Okul binasını Eylül ayında hizmete açmayı planlayan Yönetim Kurulu, inşaatı en kötü ihtimalle, eğitim yılının ikinci yarısında tamamlamayı hedefliyor. Halen 400 öğrencinin eğitim gördüğü tarihi binanın ise, tarihi vasfını yitirmeden, Bakırköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı’na akar sağlayacak şekilde değerlendirilmesi planlanıyor.

Kategoriler

Toplum Okullar