Halepli Ermenilerin en zor günleri

Vahakn Keşişyan, Halep'te Ermenilerin yaşadığı Nor Küğ'ün son durumunu aktarıyor.

VAHAKN KEŞİŞYAN
vahaknk@agos.com.tr

“Nor Küğ'ün bir felaket bölgesi olduğunu duyururuz.” Suriye'deki iç savaşın Halep'e sıçradığı Haziran 2012'den bu yana, bölgedeki Ermeni toplumundan haberler geçen yerel Halep Haber Ajansı bu şekilde not geçiyordu. Haber, 4 Haziran gününe aitti ve bölgeye düşen havan toplarının, birçok Ermeni binasının yanında çok büyük maddi hasara neden olarak yöredeki tüm yaşamı ve ticareti sona erdirdiğini açıkladı. Cemiyet binalarından kasıt Ermeni okulları ve anaokulları. Zarar gören kiliseler arasındaysa Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Apostolik Kilisesi ve Surp Yerrortutyun Ermeni Katolik Kilisesi bulunuyor.

Son gelen bilgiler, Suriye Kızıl Haç binasına bir havan topunun isabet ettiği yönünde. Kurumun bölge yönetiminden 10 Haziran günü gelen açıklama “Üzülerek belirtiyoruz ki sosyal-medikal merkezimiz geçici olarak hizmetlerine ara verecektir” şeklinde oldu. Bu karar, merkeze büyük ihtiyaç duyulan çok kritik bir zamanda geldi.

Nor Küğ şehrin kuzey banliyösüne yakın bir bölgede bulunuyor. Halep'in mevcut paylaşım durumunu gösteren haritadan da anlaşılacağı gibi rejim ve muhalefet birliklerinin kontrol ettiği bölgeler çok zor bir şekil almış durumda. Nor Küğ ise tam da çatışmanın yaşandığı ön cephede yer alıyor. Bu bölge rejimin lojistik transferini kesmek isteyen muhalifler için ele geçirilmesi gereken bir nokta.

Kiliselere sığındılar

Sakhur'u çevrelemek için rejimin giriştiği son ataktan sonra muhalifler saldırılarını Nor Küğ-Süleymaniye hattında yoğunlaştırdı. Bu şekilde, Bustan el-Kasr'a ulaşarak rejimin şehir merkeziyle bağını koparmak niyetindeler ve şayet başarırlarsa bu rejimin Halep'teki konumunu oldukça sarsacak bir gelişme olur. Bu ihtimal çok uzak görünmüyor, zira Nor Küğ'daki Ermeni nüfusu boşaltıldı, bu topluluk uzun zamandır rejim tarafından bir tür tampon bölge olarak kullanılıyordu. Rejim, Ermeni köylerini ve mahallelerini muhalifler karşısında bir engel olarak kullanageldi ki bu durum Ermenilere 'rejim yanlısı' imajını yapıştırdı ve onları muhalif saldırılarına karşı daha da kırılgan hale getirdi.

Nor Küğ'ün iki ana sokağı, Karen Jeppe Cemaran Lisesi'nin bulunduğu sokak ve Burc Sokağı feci şekilde yıkıma uğradı; burada oturanlar kaçarak ilk buldukları yere sığınmak zorunda kaldı. Yüzlerce kişi Beyrut'a gelirken çok fazla sayıda insan geçici olarak Ermeni kiliselerinde, kısmen güvenli yer altı sığınaklarında tutuluyor. Tam rakamları verebilmek mevcut koşullarda imkansız ancak bölgedeki kaynaklar Villaner Mahallesi’ndeki Surp Maryam Ermeni Apostolik Kilisesi'nde en azından 200 kadar kişinin koruma altında olduğunu ve benzer sayılarda başka grupların diğer Ermeni kiliselerinde ve Halep'teki toplum merkezlerinde tutulduğu bilgisini veriyor.

Tepki büyük

Nor Küğ'da durum giderek kötüleşirken dünya genelinde Ermenilerin sesi de yükseliyor. New York merkezli Ermeni Genel Hayırseverler Birliği (AGBU) 6 Haziran günü yaptığı açıklama “AGBU acil ateşkes çağrısında bulunuyor ve ihtiyacı olanlara insani yardım göndermek için hazır ve nazır olduğunu bildiriyor” şeklindeydi. 5 Haziran günü Kilikya Katolikosu Aram I. Vatikan'dan bir duyuru yaparak Nor Küğ'daki çatışmaları durdurmak için etkili olabilecek her kim varsa bağlantıya geçtiğini bildirdi. Adalet ve Demokrasi için Avrupa Ermeni Federasyonu saldırıları kınarken “Bütün hükümetlere, özellikle muhalifleri destekleyenlere çağrımızdır, derhal ilişkilerinizi kullanarak Ermeni mahallelerine yapılan saldırıları durdurunuz. Bu saldırıların durdurulması için çalışmayan hükümetler Ermeni karşıtı saldırıların ve bu aşırılıkçı grupların işlediği diğer cinayetlerin ahlaki yükümlülüğünü taşıyacaklardır” açıklamasında bulundu. Diğer taraftan, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi, Beyaz Saray'a yönelik bir mektup kampanyası başlatarak “Muhaliflerin Halep'teki masum Hıristiyanları ve tüm sivilleri bombalamasını durdurun” dedi. Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dikran Palayan'sa “Ermeni mahallelerine yapılan, mal ve can kaybına neden olan saldırıyı kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Kategoriler

Güncel Dünya Diaspora