İstanbul’da Zekiyan dönemi başladı

Papa Francis’in, İstanbul Ermeni Katolik Cemaati için Apostolik Yönetici olarak atadığı Başepiskopos Levon Zekiyan, 10 Haziran Salı günü Venedik’ten İstanbul’a gelerek, yeni görevine resmen başladı. Zekiyan, 15 Haziran Pazar günü Sakızağacı Surp Asdvadzadzin Ermeni Katolik Patrikhanesi'nde, Kerabaydzar unvanıyla ilk kez ayin yönetecek.

Fotoğraf: BERGE ARABIAN

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr

Papa Francis’in, İstanbul Ermeni Katolik Cemaati için Apostolik Yönetici olarak atadığı Başepiskopos Levon Zekiyan, 10 Haziran Salı günü Venedik’ten İstanbul’a gelerek, yeni görevine resmen başladı. Aynı gün Sakızağacı Surp Asdvadzadzin Ermeni Katolik Patrikhanesi’nde yapılan törene katılan Kerabaydzar Zekiyan, burada cemaati tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Ermeni Apostolik cemaatinin de yoğun ilgi gösterdiği törende bir de konuşma yapan Zekiyan, 15 Haziran Pazar günü aynı kilisede Kerabaydzar unvanıyla ilk kez ayin yönetecek.

Açık buluşmalar dönemi

Törende yaptığı konuşmada, İstanbul’daki Katolik Ermenilerin dini önderliğini 50 yılı aşkın bir süre yürüten Kerabaydzar Hovhannes Çolakyan’ın, cemaatin en zor yıllarında göreve başladığını, ancak bilgeliği ve kararlılığı sayesinde, cemaat içindeki uyumu tekrar tesis ettiğini hatırlatan Zekiyan, cemaati adına, Çolakyan’a minnet duygularını sunduğunu belirtti.

Bir önderlik için en önemli görevin, halkından kopuk olmamak olduğunu vurgulayan Zekiyan, en kısa sürede bir açık buluşma düzenleyerek, cemaatin sorunlarını, önerilerini dinleyip görüş alışverişinde bulunmayı ve bu buluşmaları düzenli hale getirmeyi arzuladığını söyledi.

Doğduğu, büyüdüğü ve rahip olarak takdis edildiği İstanbul’a dönüş sürecine değinen Zekiyan, 2010 yılına kadar, önceliğinin Venedik’te sürdürdüğü akademik çalışmalar olması nedeniyle, bu kutlu görevi kabul etmediğini, o dönemde Kerabaydzar Çolakyan’ın, kendisine, bu çalışmaları geride bırakıp İstanbul’a dönmesi yönünde telkinde bulunduğunu ve bu çağrının, Venedik’teki misyonunun son bulduğunu idrak etmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Papa Francis ilgilendi

2000 yıllık kilise geleneğinde, bir cemaate yeni bir pastör atanmasının her zaman sevinçle karşılandığını söyleyen Zekiyan, sözlerine şöyle devam etti: “Gözlerinizden ve yüz ifadelerinizden bu sevinci görebiliyorum. Bu hissiyatınıza inşallah ihanet etmem. Bunu Tanrı’dan bütün kalbimle niyaz ediyorum ve sizlerin de bu duada birleşmenizi ümit ediyorum.” Papa Francis’in bu atamayla şahsen ilgilendiğini ve bu sayede bürokratik sorunların kısa sürede çözüldüğünü ifade eden Zekiyan, yeni Papa döneminde Katolik Kilisesi’nin kapsamlı bir yenilenme sürecine girdiğini ve ‘iç temizlik’ niteliğindeki bu çalışmaların kararlı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Zekiyan, İtalyan vatandaşlığına geçtiği dönemde çifte vatandaşlığın mümkün olmaması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmak zorunda kaldığını ve İstanbul’daki yeni görevine, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığa tekrar kabul edilerek başladığını söyledi.

Tarihten geleceğe ışık

Venedik’te sade bir uğurlama beklerken, tüm kardinallerin ve basın mensuplarının hazır bulunduğu bir törenle uğurlanmasının kendisi için sürpriz olduğunu belirten Zekiyan, konuşmasında, İstanbul’un önemine de değindi: “Bu kentin hem kiliseler arasında, hem dinler arası, hem de uluslararası anlamda büyük önemi var. Napolyon’un ünlü bir sözü var, ‘Eğer dünya tek bir imparatorluk tarafından yönetiliyor olsaydı, başkenti kesinlikle İstanbul olurdu.’ Bu kent 19. yüzyıl Ermeni kültür yaşantısının ana merkezi olmuştur. Ve bu merkezde Ermeni Katolik cemaatinin çok büyük rolü olmuştur. Bugün sayıları azalmış olsa da, İstanbul Ermeni Katolik cemaati hâlâ büyük önem arz ediyor. Bu bakımdan, tabii ki tarihe bakarak yaşamayacağız; o günlerden ilham alıp geleceğe ışık tutacağız.”

Haberin Ermenicesi'ni okumak için tıklayınız. Բարիգալուստ Արհիապատիւ Տէր

 

 

 

 

 

Kategoriler

Toplum Kilise