Musul'daki Ermeni Kilisesi bombalandı

Musul’daki Ermeni Aziz Eçmiadzin kilisesinin Irak ve Şam Devleti (IŞİD) militanlarının hedefi olduğu ve bombalandığı bildirildi. Musul’da yaşayan 65 Ermeni aile başka şehirlere sığınırken, ülkenin hristiyan nüfusunun yarısının yaşadığı Bağdat'a doğru IŞİD'in ilerleyişi devam ediyor.

Harita: AFP/BBC

Irak’ın Thok bölgesinin Ermeni Cemaati’nin papazı  Masis Shahinyan, Musul’daki Ermeni Aziz Eçmiadzin kilisesinin Irak ve Şam Devleti (IŞİD) militanlarının hedefi olduğu ve bombalandığını bildirdi. Kilise etrafında bir yangın meydana geldi. Saldırı sırasında can kaybı olmadığı belirtiliyor.

Musul’un 65 Ermeni ailesi şehri terk etmeye zorlanarak Erbil, Thok ve diğer bölgelere sığındı.

Musul’u ele geçiren IŞİD örgütüne bağlı militanların Bağdat’a ilerleyişi devam ediyor.  Yerel kaynaklar, IŞİD’in Musul’un ardından Ninova, Anbar ve Salahaddin vilayetinin geniş kesimlerini de ele geçirdiğini iddia ediyor. Salahaddin vilayetinin merkezi olan  Tikrit’in de kısa bir çatışmanın ardından da IŞİD’in eline geçtiği belirtildi.

IŞİD militanlarının ele geçirdikleri Beyci’deki petrol rafinerisi ve Bağdat’a da sevkiyat yapan elektrik santralinde kontrolü ele geçirmeye çalıştığı kaydedildi.

Bugün ırak parlamentosu, Başbakan Nuri el Maliki’nin olağanüstü hal ilan etme çağrısını görüşmek için toplanacak.

Erbil’e kaçan Musul valisi Esil Nuceyfi ise, Musul’un yeniden ayakları üzerine durma yetisine sahip olduğunu belirterek, Musul’u geri almak, asayiş ve düzeni yeniden kurmak için halk komiteleri oluşturduklarını açıkladı.

Ermeni Başpiskoposluğu’ndan yapılan açıklamaya göre Irak’ın Bağdat, Basra, Kerkük ve Musul şehirlerinde yaklaşık 16 bin Ermeni bulunuyor. Ülkenin Hristiyan nüfusunun yarıdan fazlası ise Bağdat’ta yaşıyor. (GK)

Kategoriler

Güncel Gündem