Amerikalı Ermenileri kızdıran reality şov: Glendale Life

Los Angeles'ta Ermenice yayın yapan televizyon kanalı USArmenia TV'de yayınlanacak olan 'Glendale Life' (Glendale Hayatı) dizisi sosyal medyayı karıştırdı. Kimileri diziyi “Ermeniler için onur kırıcı”, “bir utanç” ve “zevksiz” bulurken kimileri merakla bekliyor. Henüz başlamadan tartışmaları NBC gibi ulusal kanallarda da sıçrayan dizinin tarafları anlattı.

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

‘Glendale Life televizyon dizisinin yapımını/yayınlanmasını durdurun’; bir süre önce Los Angeles'taki Glendale şehrinin yöneticilerine gönderilen ve altında 'Ermeni toplumu' imzası bulunan bildirinin başlığı bu şekildeydi. Glendale'da yaşayan bir grup Ermeni'nin hayatının anlatıldığı reality şova karşı oluşan tepki daha sonra online bir bildiriye dönüştü ve sosyal medyada hızla toplanan kişiler, gelecek ay televizyon seyircisiyle buluşması planlanan şovun önüne geçmek için yapımcıya baskı uygulamaya başladı.

USArmenia TV'de yayınlanacak olan 'Glendale Life' (Glendale Hayatı) sosyal medyada “Ermeniler için onur kırıcı”, “bir utanç” ve “zevksiz” gibi ifadelerle karşılaştı. USArmenia, Los Angeles'ta Ermenice yayın yapan bir televizyon kanalı. Kanalın izleyici sayısı kısıtlı olmasına rağmen büyüyen tepkilerle beraber Glendale Life'la ilgili tartışmalar NBC gibi ulusal kanallarda da yer buldu ve birçok radyo ve televizyonda tartışıldı. Dizide Hollowood klüplerinde takılan, içki içen, hızlı arabalara ilgi duyan, estetik ameliyat yaptıran, havuz başında tembellik eden kişilerin hayatı gösteriliyor. En azında yayınlanan iki fragmandan gördüklerimiz bunlar.

Özgürlüğün sınırı

'Stop Glendale Life Show' (Glendale Life dizisini durdurun) adlı Facebook sayfası çabucak binlerce takipçi sayısına ulaştı, change.org sitesinde yayımlanan bildiriye de yine binlerce kişi destek verdi. USArmenia TV patronu Bagrat Sargsyan Glendale Life'ın “kışkırtıcı ve ilginç” olmak için tasarlanan diğer reality şovlardan bir farkı olmadığını söylüyor: “Herkesin düşüncesini ifade etme hakkı vardır, özellikle medya bağımsızlığına karşı tehdit olmamalı. Umarım bu duygusal bir şeydir ve insanlar zamanla özgürlüğün sınırlarını anlayacaktır.”

Glendale Life'ı eleştirenler dizinin Amerikalı Ermeniler hakkında kötü bir imaj oluşturacağını düşünüyor ve aynı zamanda soykırımda ölen atalarına da bir saygısızlık olacağı şeklinde yorumlayanların sayısı da az değil.

2015’e özel program

USArmenia TV'den Sargsyan bu yorumları ve sert bildiriyi aşırı bulduğunu belirterek, “İki durum birbiriyle ilgili değil”, USArmenia TV'nin Ermeni Soykırımı'nın yüzüncü yılı olan 2015 için de ayrı bir program hazırlığı olduğunun da altını çizdi.

Diziye karşı tepkiler büyürken diğer yandan Facebook'ta gelen eleştiriler karşısında diziye destek vermek için açılan “Start.Glendale.Life” sayfası (Glendale Life'ı başlatın) binlerce kullanıcı tarafından takip edilmeye başladı.

Dizi için yayınlanan fragman Ermenice olsa da büyük bir bölümü İngilizce, Ermenice altyazılı olacak. Şu an için 14 bölüm çekilmiş durumda ve gidişata göre haftada bir veya birkaç bölüm olabilir.


Olumsuz tepkiler 

Kilise araya girmeli

“Asıl önemli mesele, Ermeni Kilisesi'nin araya girip USArmeia TV'yi bu ve benzeri şovlarla toplumu ve aileleri ayırdığı için kınaması olacak, ya da belki de büyük sponsorlar kilise öğretilerinden ve temsil ettiği değerlerden daha önemlidir.”

Azeriler ve Türkler yapmış olabilir

“Bunu önceki gün gördüğümde şaka sandım. Gerçek olduğuna inanamıyorum. Bunu Azerilerin ya da Türklerin yapmış olduğunu düşünebilirsiniz. Bunun üstesinden gelebiliriz. Sponsorları arayın ve onların ürünlerini almayacağınızı söyleyin.”

Kendi kendine biter

“Üzülmeyin bu şovu kimse izlemeyecek ve kendi kendilerine buna bir son verecekler. Boşverin ve hayatta mücadele etmeye değecek daha güzel şeyler için kafa yorun.”

Korkunç bir tablo

“Bizim insanımızı korkunç bir şekilde sunuyor. USArmenia bizi sadece para kazanmak için bu şekilde gösterdiği için utanmalı. Toplum olarak ABD'de çok şey kazandık, insanların bize karşı olumsuz algısını değiştirdik. Ve şimdi bu dizi! Çoktan sosyal alanda çaba harcadığımız her şeyi yıkmaya başladı bile.”

Olumlu tepkiler 

Ermeniler de parti yapar

“Özür dilerim fakat insanlar neden bu şovla ilgili bu kadar büyük bir mesele yaratıyor anlamıyorum. Ermenilerin de bir reality şovu olduğu için sevinmemiz gerekmez mi? Şovun yayınlanıp yayınlanmayacağı kimseyi ilgilendirmez. Ermenilerin nasıl gösterildiğine takılan insanlar, özür dilerim ama birçok Ermeni alışverişe gider, içer, parti yapar, bunu inkâr etmeyelim.”

Müthiş bir iş

“Neden ulusal kanalda göstermeye başlamıyorsunuz, çünkü bütün Ermeniler eleştiri yapıp ve söylenecek, çünkü eğlenmeyi bilmiyorlar. Bu şovu yapmak için büyük emek harcamışsınız, buna saygı duyulması lazım. Ulusal kanalda olsanız daha çok izleyiciniz olur.”

Rol istiyorum

“Bu yeni şovda bana da rol verin! Oyunculuk kariyerim için büyük bir fırsat, herkesin bir yerden başlaması gerekiyor. Bu şov tam bir hit olacak!”


“Ermeni değerlerine saygılıyız” 
Armine Amiryan, USArmenia TV Sözcüsü

USArmenia TV Amerika'da Ermenice yayın yapan en büyük televizyon kanalı, programlarımız tüm ülke genelinde yayınlanıyor, bir milyondan fazla izleyicimiz var, dizilerimiz ve diğer programlarımız oldukça ilgi ve beğeniyle takip ediliyor. 'Glendale Life'sa yeni reality şovumuz. Diğer reality şovlardan bir farkı yok ve herkesin buna saygılı olması lazım, zaman ve şans tanınırsa bu şovun gerçekten amacına uygun yapıldığını görecekler.

Dizi, Glendale'da yaşayan dört Ermeni çiftle ilgili, onların hayatını anlatıyoruz. Ermenileri bilirsiniz, geleneklerimiz, aile değerlerimiz vardır ve bu dizide bunların hepsine saygı gösteriyoruz. Yayında olan sadece bir fragman, şov henüz başlamadı bile, insanların önce bize şans vermeleri ve zaman tanımaları gerekiyor.

“Karşı çıkanlara teşekkür ediyoruz, çok iyi reklam oldu” 
Anna Victoria, Glendale Life dizisinin yıldızı

Bir gün USArmenia TV'den bir telefon geldi ve böyle bir reality şov yapmak istiyoruz diye anlattılar ve ben de neden olmasın dedim.  İnsanların benim kim olduğumu, nasıl yaşadığımı görmelerini istedim ve ayrıca bu çok eğlenceli gözüktü. Şov için farklı Ermenileri bir araya getirdiler mesela grubumuzda Rusya, İran, Lübnan ve Suriye kökenli değişik tipte Ermeni çiftler var. Birlikte olduğumuzda çok eğleniyoruz. Bu şovun neden Ermeni kültürünü temsille ilgisi olması gerekiyor anlamıyorum. Tamam, her evde çocuklar vardır, herkes biraz eğlenmek de ister, dışarı çıkmak, biraz içmek, dans etmek, güzel lüks şeyler almak ister. Bunun neresinde sorun var? Anlamıyorum. Sürekli yıllar önce olmuş şeyleri mi konuşmamız gerekiyor? Tamam, kendi kültürümüzü ve yıllar önce nasıl felaketler yaşandığını asla unutmayacağız fakat bu tam olarak sadece eğlence. Ermeniliği kalıplaştırmakla gerçekten ilgisi yok. Ama dizinin yayınlanmasına karşı çıkanlara teşekkür ediyoruz, çok iyi reklam oldu.

“Amerikalı Ermenileri temsil etmiyor”
Los Angeles’ta yaşayan yönetmen Eric Nazarian

Henüz Glendale Life dizisinin bölümleri yayınlanmaya başlamasa da fragmanlardan ve edindiğim bilgilerden, maddeciliği, estetik ameliyatları ve abartılı ilişkileri yücelten bu Ermeni kadın ve erkekler herhangi bir şekilde Glendale'de yaşayan Amerikalı Ermenileri temsil etmiyor. Bu sebeple haklı olarak şovun istismarcı temalarına, anlık hazları öne çıkaran, şöhret saplantılı şov dünyasıyla ilgili, onu kaliteli eğlence veya sinemadan ayrı koyan ve yanlış olan ne varsa bunlara sinirleniyorlar.

Los Angeles'ta yaşayan Amerikalı Ermeniler çalışkan ve onlara yeni hayatlar kurma ve soykırımdan sonra göç etmek zorunda kalan köksüzleşmiş kişilerden ya da Lübnan'daki iç savaştan ve Sovyetler'in çöküşünden kurtulan kişilerden oluşan topluluğa, bir toplum olma fırsatı veren Amerikalı Ermeni kimlikleriyle gurur duyan insanlardır.

'Glendale Life' dizisinin orada yaşayan Ermenilerin çok küçük bir kısmını temsil etmesiyse işin ironik kısmı. Filmler ve diziler kültürün taşıyıcılarıdır ve şayet 'Glendale Life' yayınlanırsa belirli bir tipte Ermenilerin hayatını aktaracak, Glendale'de yaşayan Amerikalı Ermenilerin değil.


Glendale ne zaman Ermeni oldu?

Ermenilerin ilk olarak ne zaman Glendale’e yerleştiklerini saptamak hiç kolay değil. Şehir resmi olarak 1906’da kuruldu. 1923’te yapılan yerel bir araştırmaya göre şehirde 5 aileden oluşan 20 kişilik bir Ermeni nüfusu bulunmaktaydı. Glendale, 1970’lerin sonlarıyla 1980’lerde Ermeni nüfusunun yoğun olduğu İran ve Lübnan’daki iç savaşlar sonucunda Ermenilerin akın akın gelip yerleştikleri bir yer oldu. 1975’te şehirde ilk Ermeni kilisesi olan St. Mary Ermeni Apolistik Kilisesi ve 1978’de sadece 7 üyesi ile Homenetmen Ararat Chapter kuruldu. Şehirdeki Ermeni nüfusu SSCB’nin yıkılması ve yeni kurulan Ermeni devletindeki olumsuz koşullar nedeniyle 1990’larda da büyümeye devam etti. 1980 ve 1990’larda Ermeni nüfusunun artışına etkisi olan bir diğer neden de 1983’ten 1991’e kadar California Eyaleti Valisi olan George Deukmejian’ın Ermeni kökenli olması olabilir. Ayrıca, bir başka Ermeni olan Larry Zarian da Glendale şehri Belediye Meclisi’nde 1983’ten 1999’a kadar çalışmış, bu yıllarda üç dönem belediye başkanı seçilmişti.

Glendale tüm dünyada en büyük Ermeni Diasporası’na sahiptir. Aslına bakılacak olursa Yerevan’dan sonra dünyadaki ikinci en büyük Ermeni toplumu Glendale’de bulunuyor. Şehri oluşturan 78 kilometrekarelik alan yaklaşık 200 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Bu nüfusun 80 bini Ermeni kökenli. Burada çeşitli Ermeni kiliseleri, mağazaları, restoran ve iş yerleri bulunuyor.

Kategoriler

Güncel Diaspora