Acilen öğretmen aranıyor

VADİP Eğitim Komisyonu’nun Ermeni okullarının öğretmen ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla bir süredir yürüttüğü çalışma, bir lise hariç, tamamlandı. Rapora göre, azami iki yıl içinde toplam 20 anaokulu öğretmenine, altı ilkokul sınıf öğretmenine ve 143 branş öğretmenine ihtiyaç var.

AREN DADIROĞLU
arendadir@gmail.com

VADİP Eğitim Komisyonu’nun Ermeni okullarının öğretmen ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla bir süredir yürüttüğü çalışma, bir lise hariç, tamamlandı. Raporda, azami iki yıl içinde toplam 20 anaokulu öğretmenine, altı ilkokul sınıf öğretmenine ve 143 branş öğretmenine; beş yıl içinde 13 anaokulu öğretmenine, bir ilkokul sınıf öğretmenine ve 52 branş öğretmenine; 10 yıl içinde ise 18 anaokulu ve 18 branş öğretmenine ihtiyaç olduğu açıklandı.

Elde edilen sonuçları hem bu branşlarda çalışmak isteyen öğretmenler, hem de meslek seçimi aşamasında olan gençlerle paylaşmak istediklerini ifade eden komisyon, raporunda “Acil çözüm olarak özellikle cemaat dışı okullarda çalışan öğretmenler ile branşlarında değişik okullarda görev yapıp ders programı müsait olan öğretmenlerin yukarıdaki bilgilerden faydalanması amaçlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Okul ve bölüm tercihi yapacak olan lise öğrencileri için de yol gösterici olmayı amaçlayan komisyon, öğrencilere burs vermek üzere kaynak arayışlarına başladı.

Rakamlarla bu yılın mezunlar tablosu

2013-2014 eğitim ve öğretim döneminin sona ermesiyle, Ermeni okulları da yaz tatiline girdi. Bu yıl, beş liseden 145, ilköğretim okullarından 242, anaokullarından ise 211 öğrenci mezun oldu. Geçen yıl liselerden 158, ilköğretimden 207, anaokulundan ise 225 öğrenci mezun olmuştu.

Öte yandan, 10-11 Mayıs tarihinde, sekizinci sınıfı bitiren öğrenciler için yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının Haziran ayında açıklanması bekleniyor. Liselerden mezun olan ve Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) barajı geçen öğrenciler de, 14-15 ve 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girecek.


‘Sırada branş öğretmenleri sorununun çözümü var’
Nurhan Palakoğlu

VADİP Eğitim Komisyonu’nun raporunu yayımlamasının ardından, komisyon üyelerinden Nurhan Palakoğlu ve Garo Paylan, konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Nurhan Palakoğlu, önemli bir sorun olan sınıf öğretmen sayısındaki eksikliğin şimdilik çözüldüğünü belirtiyor: “Yaklaşık 15 gencimize sınıf öğretmenliği için burs ayarlandı. Bu gençlerimizin eğitim masraflarının yarısını aileleri, yarısını da cemaat kurumlarımız karşıladı. Sınıf öğretmenliği alanında acil ihtiyacın altı kişi olduğu görülüyor. Ayrıca anaokulu, rehberlik, beden eğitimi, müzik gibi alanlarda branş öğretmenlerine ihtiyacımız var. Çalışmalarımızın iki amacı var. İlki, var olan branş öğretmenlerinin Ermeni okullarında görev yapması. Bu, en kısa çözüm. Diğer taraftan da, liselerdeki öğrencilerimiz tablodaki ihtiyaçları görsünler istedik.”

Öğretmen adaylarının Ermenice eğitimlerini de üstleneceklerini söyleyen Palakoğlu, şöyle konuştu: “Bu bilgileri basın ve okullarımızla paylaştık. Müdürlerimiz ve öğretmenlerimizin, konuyu öğrencileriyle paylaşması lazım. Öğretmen adaylarıyla da görüşme yapacağız ama önce bize CV’lerini, konuyla ilgili düşünce ve fikirlerini iletmelerini istiyoruz. Bize vadipeğitim@gmail.com adresimizden ulaşabilirler.”

‘Eğitim kalitesinin yükselmesi için öğretmenler arası rekabet şart’
Garo Paylan

Garo Paylan ise, öğretmenler arası rekabetin gerekliliğine dikkat çekti: “Öğretmen ihtiyacımızın karşılanmasının yanı sıra, öğretmenlerimizin niteliğini yükseltmeyi ve meslek içi rekabeti artırmayı da hedefliyoruz. Okullarımızın eğitim kalitesindeki yükseliş için öğretmenler arası rekabet şart. Bu proje kapsamında okullardan, adaylar için, örneğin bir öğrencinin ileride iyi bir matematik öğretmeni olacağı yönünde referans alınacak. Acil öğretmen ihtiyacımız olan branşlar için daha fazla öğrenciye burs imkânı sağlanacak.” Ermeni toplumunun çok önemli gayrimenkulleri olduğuna ve gelirlerin yavaş yavaş yatırımlara dönüştüğüne dikkat çeken Paylan, “Kısa ve orta vadede vakıflarımızın bütçeleri de büyüyecek. Ancak insana yatırım yapmadığımız, akarlarımızı doğru yönetmek konusunda vizyon sahibi olmadığımız sürece zenginliğimiz bir işe yaramayacak. Eğitime öncelik vermemiz lazım ki gelecek kuşakları her anlamda yetiştirelim” dedi.

Kategoriler

Toplum Okullar

Etiketler

Vadip öğretmen branş