Şırnak'ta "açlıktan veya madende ölüm" ikilemi

TMMOB'a bağlı Maden Mühendisleri Odası'ndan bir heyet Şırnak'ta dört işçinin öldüğü kaçak maden ocaklarını inceledi. İncelemede altı ay önce kapatılmasına rağmen kaçak çalışmaya devam eden madenlerle ilgili yapısal düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulanıyor.

TMMOB'a bağlı Maden Mühendisleri Odası'ndan bir heyet Şırnak'ta bir haftada dört işçinin öldüğü kaçak maden ocaklarını inceledi.  

Heyet adına açıklama yapan Mehmet Torun, söz konusu sahadaki ocakların, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle altı ay önce ilgili Bakanlıklar tarafından kapatıldığını hatırlatarak  'Ancak köylerin boşaltılması ve insansızlaştırılmasıyla birlikte  bölgede yaşanan yoğun işsizlik ve yoksulluk nedeniyle, yöredeki gençler çok düşük ücretler karşılığında ilkel koşullarda yerin metrelerce altında çalışmak zorunda bırakılıyor' açıklamasını yaptı.

Torun, bölge insanlarını 'açlıktan veya madende ölüm' ikileminden kurtaracak  yapısal düzenlemeler yapılması, Şırnak asfaltitlerinin, madencilik bilim ve tekniğine uygun, havza planlaması yapılarak kamu yararı doğrultusunda işletilmesi, ucuz iş gücü kullanarak rant sağlayan feodal yapıların engellenmesi, bu yapıdan beslenen siyasi anlayışların terk edilmesi  gerektiğini belirtti.

Torun'un verdiği bilgiye göre, Şırnak ilinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumuna (TKİ) ait olan asfaltit madenleri rodövans (kiralama) karşılığı Şırnak Valiliğine devredildi.  Burada üretilen asfaltitler, sanayide  ve ısınma amaçlı sosyal yardımlaşma vakfı tarafından dağıtılarak yakıt olarak kullanılıyor.

Şırnak’taki kömür ocaklarında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen iki ayrı göçükte toplam dört işçi hayatın kaybetmişti.

Kategoriler

Güncel Türkiye