AKPM'den Aliyev'e insan hakları eleştirisi

Aliyev, Strasbourg'daki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde dün yaptığı konuşmada, ülkenin insan hakları karnesiyle ilgili eleştiri aldı. Aliyev, bu eleştirilere yanıt olarak “Azerbeycan üzerinden propaganda yapılmaya çalışıldığını” savundu.

Azerbeycan Cumhurbaşkanı'nın mecliste yaptığı konuşma sırasında Azerbeycanlı aktivistler, ülkedeki ifade özgürlüğü kısıtlamasını ağızlarındaki bantlarla protesto etti. 

Aliyev, Azerbaycan'ın, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını üstlenmesi vesilesiyle Strasbourg'daki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde dün yaptığı konuşmada, ülkenin insan hakları karnesiyle ilgili eleştiri aldı. Aliyev, bu eleştirilere yanıt olarak “Azerbeycan üzerinden propaganda yapılmaya çalışıldığını” savundu. 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi toplantısına katılan Aliyev, Azerbaycan'da temel hak ve özgürlüklerin en önemli gündem maddesi olduğunu, bu bağlamda medya ve ifade özgürlüğünü sağladıklarını dile getirdi. Medyada hiçbir kısıtlama ve sansürün olmadığına vurgu yapan Aliyev, basın özgürlüğünün demokrasinin yapı taşını oluşturduğunu söyledi.

Bunun üzerine söz alan İrlanda Sosyalist Grup’tan Michael McNamara'nın Azerbaycan'daki 39 siyasi tutukluya ilişkin sorusu üzerine, Aliyev ülkede siyasi tutuklu olmadığını savunarak “Yanlış ve eksik bilgilerle Azerbaycan küçük düşürülmeye çalışılmakta ama ne yazık ki hiçbir zaman bu konuda başarılı olunamadı” ifadelerini kullandı.

'İmza attığı sözleşmelere uygun davranmıyor'

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf bir ülke olarak AİHM kararlarına saygılı olduklarını belirten Aliyev’e cevap ise Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi başkanı Anne Brasseur’den geldi. Brasseur, Azerbeycan’ın Avrupa Konseyi’ne üye bir ülke olarak 57 adet konvansiyona imza attığını belirterek, özellikle insan hakları, ifade özgürlüğü, basın ve toplanma hakkı konusunda anlaşmaları uygulamakta başarısız olduğunu belirtti.  

İnsan hakları konusunda büyük mücadeleler verilen ülkede son olarak, asker hakları konusunda eylem yapan NIDA sivil toplum örgütüne üye 9 genç tutuklanmıştı.(GK)