VADİP’te gerginlik

Yaz dönemi öncesi son kez bir araya gelen Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu (VADİP) toplantısında, öncelikli gündem maddesi Patrikhane bünyesinde hazırlanarak bakanlığa sunulan seçim yönetmeliği oldu. Toplantıda, Ortaköy Vakfı Başkanı İskender Şahingöz’ün açıklamalarının ardından tartışmalar yaşandı.

AREN DADIR
arendadir@gmail.com

Yaz dönemi öncesi son kez bir araya gelen Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu (VADİP), 23 Haziran Pazartesi günü toplandı. Hemşeri dernekleri yöneticilerinin de katıldığı VADİP toplantısında, öncelikli gündem maddesi Patrikhane bünyesinde hazırlanarak bakanlığa sunulan seçim yönetmeliği oldu. Toplantıda, Ortaköy Vakfı Başkanı İskender Şahingöz’ün açıklamalarının ardından tartışmalar yaşandı. Tartışmalar sonunda ise, VADİP bünyesinde Mali Komisyon kurulması ihtiyacı dile getirildi.

Sasun Bitlis Ermenileri Derneği Başkanı Aram Demir, Dersim Ermenileri Derneği Başkanı İsmail Cem Halavurt, Sivaslı Ermeniler ve Dostları Derneği İkinci Başkanı Şahin Arslan, Sasun Acar Köyü Ermenileri Derneği Başkanı Kevork Çalış, Malatya HAYDer Başkanı Garbis Evyapan ve Vakıflı Köyü Ermeni Derneği kurucusu Misak Hergel’in katıldığı toplantıda, dernek başkanları kuruluş amaçları ve bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptı.

Kendisinin de bu derneklerin kurulduğu dönemde çalışmalara mesafeli yaklaştığını itiraf eden Bedros Şirinoğlu, hemşeri derneklerini VADİP’te görmekten mutluluk duyduklarını ve VADİP’le sürekli temas halinde bulunmalarının iki taraf için de faydalı olacağına inandığını söyledi.

Bakırköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Mesut Özdemir ise hemşeri derneklerine eleştiride bulunarak tek çatı altında birleşilmesi ve ayrışmaların bitirilmesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine söz alan dernek başkanları, derneklerinin ayrıştırıcı değil birleştirici rol oynadığını örnekleriyle açıkladı. Surp Haç Tıbrevank Yönetim Kurulu Başkanı Toros Alcan ise hemşeri derneklerinin normalleşmenin ve sağlıklı toplumun gereği olduğunu söyleyerek, bu derneklerin varlığının topluma ancak zenginlik kazandırabileceğini ifade etti.

Şahingöz’ün çıkışı

Hemşeri derneklerinin ayrılmasının ardından devam edilen toplantının ikinci bölümünde ise Ortaköy Vakfı Başkanı İskender Şahingöz’ün sert çıkışı damga vurdu. Geçtiğimiz haftalarda yönetmelik haberi için görüşlerine başvurduğumuz VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı’nın Agos’ta yer alan beyanlarında Ortaköy Vakfı’ndan söz etmesine tepki gösteren Şahingöz, Patrikhane bünyesinde yapılan yönetmelik çalışmalarının birkaç vakfın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşmesini de eleştirdi.

Öte yandan, Şahingöz, Yönetim Kurulu olarak yardımda bulundukları vakıfların öncelikle bilançolarını inceleme kararı aldıklarını belirtirken, Getronagan Vakıf Başkanı Harutyun Ebeoğlu, bunun kendileri gibi yardım alan vakıfları zan altında bırakan bir üslup olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Ebeoğlu ile birlikte, Kalfayan adına Harutyun Şeşetyan, Bezciyan adına Vakıf Başkanı Hrant Moskofyan, Sahakyan adına Vakıf Başkanı Yesayi Demir ve Tıbrevank adına Vakıf Başkanı Toros Alcan, uzun zamandan bu yana VADİP’te tartışılan mali komisyonun kurulması durumunda ilk olarak kendi vakıflarının denetlenmesini talep etti. Bu sayede gergin devam eden toplantı, mali komisyonun kurulma aşamasına gelmesiyle yapıcı bir zemine oturdu.

Ardından Kınalıada Vakıf Başkanı Levon Şadyan, Suriyeli ailelerin barınma sorununa değindi. Toros Alcan bu konuda Tıbrevank yatakhanesinin yaz ayları boyunca bu ailelerin barınma sorununa çözüm olabileceğini belirtti. Toplantıda son olarak söz alan Surp Hagop Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Sarıbay, Kerabaydzar Levon Zekiyan’ın yeni görevi ve gelişmeler hakkında VADİP üyelerini bilgilendirdi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar

Etiketler

Vadip mali komisyon