Yasa, sürecin istikametini belirleyecektir

Çözüm sürecinin yasal güvenceye almak için hükümet yasa tasarısını Meclis’e sundu. Yasayı değerlendiren DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun, “Bu yasa çıktıktan sonra hükümet çözüm sürecine ilişkin birçok adımı çok rahatlıkla atabilir” dedi. HDP Milletvekili Altan Tan da yasanın önemli ancak yetersiz olduğunu söyledi.

Çözüm sürecinin yasal güvenceye almak için hükümet yasa tasarısını Meclis’e sundu. Yasayı değerlendiren DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun, “Bu yasa çıktıktan sonra hükümet çözüm sürecine ilişkin birçok adımı çok rahatlıkla atabilir” dedi. HDP Milletvekili Altan Tan da yasanın önemli ancak yetersiz olduğunu söyledi.

Çözüm sürecine yasal güvence sağlaması için Meclis’e sunulan 6 maddelik yasayla ilgili tartışmalar devam ediyor. HDP Diyarbakır Milletvekili Alan Tan ve Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun, yasa tasarısını değerlendirdi.

Coşkun ve Tan, Sema Kaplan’a konuştu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, çözüm süreci başladığından bu yana sürecin yasal bir teminat altına alınması gerektiğinin taraflarca ve toplumun tüm kesimlerince ifade edildiğini hatırlatarak, buna ilişkin Meclise sunulan tasarının çözüm sürecinde hem bugüne kadar yapılanları hem de bundan sonra yapılacakları yasal teminat altına alması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Coşkun, tasarıda çözüm sürecinde bundan sonra ne yapılacağına dair yasal bir takım ifadelere yer verildiğine işaret ederek, tasarıda aynı zamanda sürecin devamı için hükümetin herkes ile görüşebileceği, geriye dönenlerin silahsızlandırılması ve rehabilite edilmelerine yönelik önlemlerin alınacağının belirtildiğini kaydetti.

“Bu tasarı sürecin canlandırılması ve hızlandırılması bakımından tarihi öneme sahip” diyen Coşkun, tasarıda yapılacak düzenlemelere ilişkin somut bir ifadenin yer almadığını ancak tasarının bundan sonra yapılacak düzenlemelere çerçeve oluşturduğunu vurguladı.

“Süreç için yol ve istikamet belirleyecektir”

Coşkun, “Bu yasa çıktıktan sonra hükümet çözüm sürecine ilişkin birçok adımı çok rahatlıkla atabilir. Bu süreçte artık siyasetin ön plana çıktığı ve atılacak adımların belirlenmesinde siyasetçilerin ciddi manada rol alacağını görüyoruz. Hükümet HDP ile sürekli temas halinde. Bu konuda neler yapılacağını karara bağlıyorlar. Sürecin bundan sonra organize edilmesi, düzenlenmesi ve ilerlemesinde bu yasanın varlığı bir güvence oluşturacak, süreç için yol ve istikamet belirleyecektir” diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise yasanın önemli ancak bu haliyle yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi; “Tasarı toplu iğne başı kadar bile olsa önemlidir. 'Bu atılan adım boştur, bununla hiçbir yere varılmaz’ demek doğru bir yaklaşım değildir”

Tan, bundan sonra yapılması gerekenlerin kısa, orta, uzun vadede planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dağdan inişler için bu tasarının yeterli olmadığına dikkati çeken Tan, 'Kaç tane eve dönüş yasası çıktı, hatırlamıyorum. Dağdakilerin rehabilite edilmesi bir atasözü haline geldi. Bir siyasetçi, 'Dağda silahla gezeceklerine, gelip ovada siyaset yapsınlar' dedi. Bunu nasıl sağlayacaksın. Dağdaki nasıl gelecek? Gelip ovada nasıl siyaset yapacak? Hangi kanunlarla hangi adımlarla, hangi yasal ve anayasal değişiklerle? Dolayısıyla artık dilek ve temenniler faslını geçtik' ifadelerini kullandı. (AA/UG)

Kategoriler

Güncel Gündem