AİHM: Burka yasağı uygundur

AİHM, Fransa'da 2011 yılında yürürlüğe giren burka yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olduğuna hükmetti.Af Örgütü'ne göre karar azınlıkta kalan müslüman kadınlara ayrımcılık anlamına geliyor.

2011 yılında Fransa bayrağını burka olarak kullanan sanatçı Yohan Leforrestier, 'bayrağın aşağılayıcı kullanıldığ' gerekçesiyle ceza almıştı.  

AİHM, Fransa'da 2011 yılında yürürlüğe giren burka yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun olduğuna hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bugün aldığı kararla, Fransa’da 11 Nisan 2011’de yürürlülüğe giren kamusal alanda burkaya (tüm vücudun kapatılması ve yüzü kapatan peçe giyilmesi) yönelik genel yasak kararına karşı Pakistan asıllı 24 yaşındaki Fransa vatandaşı tarafından açılan davayı Fransa lehinde sonuçlandırdı.

Tartışmalı davada, başvuru gerekçesi olarak; yasanın başlı başına kadınlara ve müslümanlara yönelik aşağılayıcı bir muamele olduğu, ifade ve din özgürlüğüne aykırı olarak özel hayat hakkını ihlal ettiği savunulurken; mahkeme, güvenlik ve laiklik çerçevesinde Fransa’nın bu hususta meşru hakkının bulunduğunu ifade etti. Ayrıca mahkeme, yasanın burka haricinde kimliğin tanınmasını engelleyecek her türlü kıyafet ve ekipmanları yasaklamasını (motosiklet kaskı gibi), dava başvurusunun temelinde yatan ayrımcılık iddiasını onaylamama gerekçesi olarak gösterdi.

Af Örgütü: Karar kadınlara ayrımcılık

Uluslararası Af Örgütü bugün AİHM’in kararını cinsiyet, din ve inanç özgürlükleri kapsamında olumsuz olarak değerlendirdi. Uluslararası Af Örgütü yaklaşık 4 milyon müslüman Fransız vatandaşına kıyasla azınlıkta kalan burkalı kadınların bu kararla ayrımcılığa tabii tutulmasını, bir meşruiyet sorunu olarak nitelendirdi.

Ülkede 2011’den bu yana 902 kadın kıyafetlerinden ötürü denetlenirken, 800 civarında kadın kamusal alanda kimlikleri  tanınmayacak şekilde yüzlerini kapattıkları gerekçesiyle 150 avroya kadar para cezasına tabii tutuldu.

AİHM, Fransa’daki okullarda türban kullanımının yasaklanmasını laiklik ve güvenlik çerçevesinde destekler nitelikte karar alırken, 2010’da Türkiye’de dini kıyafetlerin okullarda kullanılmasının cumhuriyete karşı bir tehdit oluşturmayacağı yönünde sonuca varmıştı. (BE)

Kategoriler

Güncel Dünya