Sergey Dovlatov'un ismi, New York'ta bir sokakta yaşıyor

Yazar ve gazeteci Sergey Dovlatov’un ismi, New York’ta vefatına kadar yaşadığı sokağa verilecek.

Yazar ve gazeteci Sergey Dovlatov’un ismi, New York’ta yaşadığı sokağa verilecek.

20. yüzyılın en önemli edebiyatçılarından olan Soyvet yazar Dovlatov, 1990 yılında New York’ta hayatını kaybetmişti.

Yazarın okurları Sergey Dovlatov’un yeteneğine olan hayranlıklarını ve minnettarlıklarını göstermek için, New York’ta Sergey Dovlatov’un yaşadığı sokağa isminin verilmesi için imza kampanyası başlatmış, 18 binin üzerinde destekçi bulmuşlardı.Bu fikrin hayata geçirilmesi için şimdi New York Belediye Başkanı’nın imzası bekleniyor.

Yazarın yaşadığı Forest Hills binasında şu anda bir hatıra plaketi bulunuyor. Benzer plaketleri yazarın daha önce yaşadığı Tallinn ve Estonya’da da görmek mümkün.

1941 Yılında St.Petersburg’ta doğan Dovlatov’un babası Yahudi bir tiyatro yönetmeni olan Donata Isaakovich Metchik annesi ise Ermeni editör Nora Sergeevny Dovlatov. Leningard Üniversitesi’nde Fin Filolojisi okurken başarısız olduğu gerekçesiyle okuldan atılan Dovlatov 1979 yılında ailesiyle Amerika’ya göç ettikten sonra New York’a yerleşti. Yazar 'New Yorker'da yazdığı makaleler sayesinde büyük bir kitle tarafından tanındı.  Rusça yazdığı kitaplar İngilizce olmak üzere birçok yabancı dile çevrildi. Sergey Dovlatov 1990 yılında New York’ta vefat ettikten sonra Mount Hebron Mezarlığı’nın Ermenilere ayrılmış bölümüne defnedildi. (MA)