Evlilik ilanının arkasındaki hikâye

35 yaşındaki Kumkapılı Aksel Kibritçiyan, evlilik ilanı ile ‘temiz kalpli’ müstakbel eşini arıyor ve “Bizim cemaatin kızları illa zengin insan istiyorlar. Evi, arabası, yazlığı olacak” diyor

ÖZGÜN ÇAĞLAR
ozguncaglar@agos.com.tr

Gazetemizin ‘Toplum’ sayfalarına verilen ilanların çoğunluğunu, özel günlere ait ilanların dışında, genellikle vefat, ‘akrabamı arıyorum’ ve işçi arayan firmaların ilanları oluşturuyor. Agos’un 6 Haziran’daki sayısında ise, dikkatli bakanlar için, alışılagelmişin dışında bir ilan vardı. 35 yaşında olduğunu ve tekstil mağazasında çalıştığını söyleyen Aksel Kibritçiyan,  ‘Evlenmek istiyorum’ temalı küçük ilanında, aylık gelirinin 2.000 TL olduğunu ve Kumkapı’da ailesiyle birlikte yaşadığını belirtiyordu.

Agos’a bu ilginç ilanı veren kişiyi merak etmemek elde değildi; ilanında samimi olup olmadığı, hatta ilanında fotoğrafı olmadığı için de gerçek bir kişi olup olmadığı, akla ilk gelen sorular arasındaydı. Bu nedenle Kibritçiyan’a ulaşıp hikâyesini dinlemek istedik.

Mühim olan kalp temizliği

Bezciyan Ermeni İlköğretim Okulu mezunu olan Kibritçiyan, Laleli’de bir tekstil mağazasında çalışıyor. Televizyonlardaki evlilik programlarına çıkmayı aklına hiç getirmeyen Kibritçiyan, müstakbel eşinde ne gibi özellikler aradığına dair “kalbinin temiz olması” isteği dışında pek bir şey söylemiyor ve “Aileme bağlı biriyim; kahvehaneye pek gitmem. Sigaram yok, içkiyi de çok az içiyorum” diyor.

Kibritçiyan’ın evlenmek istediği kadının illa Ermeni olması gerekmiyormuş, fakat kendisinin Ermeni olması nedeniyle, evleneceği kişi ses çıkarmasa bile karşı tarafın ailesinin sorun çıkaracağını düşündüğü için çekiniyor. “Peki Ermenistanlı bir kadınla evlenmek ister misiniz?” sorumuza, aklına gelen bir şeyler yüzünden olacak ki, gülümseyerek ‘Yok olmaz, ailem de istemiyor. Bence onlar Rus etkisinde oldukları için, aldatabilme ihtimalleri var’ diyor.

Eski buruk ilişkiler

Peki, Kibritçiyan’ın hayatı hep yalnızlıkla mı geçmiş, hiç mi ilişki yaşadığı birileri olmamış? Kendisinin bu derin yalnızlığının arkasında muhakkak bir acı aşk hatırası olduğunu tahmin ettiğimizde ise, yanılmıyoruz. Beş-altı yıl önce iş yerindeyken bir Rus kadını görüp çok hoşlanıyor. “Çok iyi bir insandı” diye tanımladığı bu kadınla kısa süreli flört döneminin ardından ayrılmak zorunda kalıyor. Kibritçiyan, ayrılma sebeplerini kadının annesi olarak gösteriyor ve başka da bir şey söylemiyor.

İlle de maddiyat

Kibritçiyan’ın aşk hayatı aslında biraz da buna benzer burukluklarla dolu. 2.000 TL olan aylık gelirinin kadınlar açısından cazip olmadığını belirterek genç Ermeni kadınlarına ve cemaatine dair bir tespitle sürdürüyor: “Cemaatin kızları illa zengin insan istiyor. Evi, arabası, yazlığı olacak. Felaket havalılar gerçekten. Bundan şikâyetçi olan erkek bir tek ben değilim. Zaten genel olarak cemaatimizde sorun var; eskiler hariç çoğunluğu birbirini desteklemiyor. Rumlar, Yahudiler birbirlerini bu kadar desteklerken, bu bizde neden yok?”

İlanı verdiği 6 Haziran’dan bugüne kadar Kibritçiyan’ı yalnızca bir kişi aramış. Arayan kişi ise eczanede çalışan baldızı için onu düşünen bir enişteymiş. Kibritçiyan’ın bir fotoğrafını isteyen enişte, söz verdiği halde bir daha aramamış; göndermek için hazırladığı fotoğraf ise Kibritçiyan’ın elinde kalmış.

Kibritçiyan, sanılanın aksine, evlendikten sonra ailesiyle birlikte yaşamayıp, ayrı ev tutacak. Hatta patronunun, evlendiği takdirde, evini dayayıp döşeme konusunda kendisine söz verdiğini de ekliyor sözlerine.

Kibritçiyan’ın anlattığımız hikâyesinden sonra, umarız kendisi için ‘hayırlı bir kısmet’ çıkar ve Agos olarak ilanın daha çok duyulmasını sağlayarak ‘hayırlı bir işe’ vesile olmuş oluruz.

Kategoriler

Güncel Yaşam