Kınalı Kamp’a merhaba deme zamanı

Ermeni toplumunun ilköğretim çağındaki öğrencilerine 49 yıldır yaz kampı deneyimini yaşatan Gazturman Gayan açıldı.

Gazturman Gayan Müdürü Tamar Nergis,  Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Pekküçükyan, Kadınlar Kolu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Azniv Mezadur ve İkinci Başkan Parseğ Cancikyan, gazetemizi ziyaret ederek kampın bu yılki programı hakkında bilgiler verdi. FOTOĞRAF • MİHRAN MANUKYAN

BARUYR KUYUMCİYAN
baruyr@agos.com.tr

Ermeni toplumunun ilköğretim çağındaki öğrencilerine 49 yıldır yaz kampı deneyimini yaşatan Gazturman Gayan, bu yıl 6 Temmuz Pazar günü açılıyor. Gazturman Gayan’ın kurucuları arasında yer alan ve kampa ruhunu veren müteveffa Patrik Şnorhk Kalustyan’ın 100. doğum yılına denk gelen bu yılda, Patrik Kalustyan’ın anılacağı çeşitli etkinlikler de düzenlenecek.

Gazetemize yaptıkları ziyaretle kamptaki yenilikler hakkında bilgi veren Gazturman Gayan müdürü Tamar Nergis, bu yılki kayıtlarda aynı anda kampta ağırlanabilecek en yüksek öğrenci sayısı olan 110 öğrenciye ulaştıklarını belirtiyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 400’ü aşkın öğrenciyi ağırladıklarını söyleyen Nergis, her yıl olduğu gibi bu yıl da kampın fiziki şartlarında çeşitli iyileştirmeler yapıldığını belirtti.

İnsanın kampa gidesi geliyor

Adalı gönüllülerin desteği sayesinde bedensel ve zihinsel gelişime yönelik etkinlikler düzenleyen, bu sayede çocukların eğlenirken öğrenmesini sağlayan Gazturman Gayan’da sadece futbol, voleybol veya basketbol değil, aynı zamanda badminton, atletizm ve akıl oyunları gibi aktiviteler de yapılıyor. İngilizce, Almanca ve Fransızcayı da etkinlikler arasında sayan Tamar Nergis, bu yıl yoga derslerine de başladıklarını, zumba eğitimi içinse arayışlarının devam ettiğini belirtiyor.  Bu etkinlikler için destek olacak gönüllülerin öğretmen olmasının gerekmediğini, sadece çocuklarla vakit geçirmekten hoşlanmalarının yeterli olacağını söyleyen Nergis, sabah dokuzda uyanıp on buçukta yataklarına giren öğrencilerin bir gününü şöyle anlatıyor: “Öğrenciler 09.30’da kahvaltılarını ettikten sonra, 10.00 – 12.00 arası deniz, 13.00’te öğlen yemeği, 14.00 – 17.00 arası sportif etkinlikler, 17.00 – 19.30 arası bahçe etkinlerine katılıyorlar. 20.00’de akşam yemeklerini yiyen öğrenciler genelde 20:30’da sahilde dondurmalarını yiyip dolaşmaya iniyorlar, 22.30’da ise yataklarında oluyorlar. Ayrıca haftada üç gün, açık havada sinema etkinliğimiz var.”

Fotoğraf: BERGE ARABIAN

Dijitale inat langırt

Gazturman Gayan’ın 5 yıldır müdürlüğünü yapan Nergis, günümüzde çocukların dijitale aşırı bağımlı hale geldiğini ve bunun ciddi sorunlara neden olduğuna dikkat çekiyor. Çocukların telefonlarını günde sadece iki saat kullanmalarına izin verdiklerini söyleyen Nergis, şöyle anlatıyor: “Telefonları vermeye başladığımda, kapımda kuyruk oluşuyor. Bunu aşmak için langırt, air hokey gibi oyun makinelerinden oluşan bir park oluşturduk. Çünkü başka türlü geçiş sağlayamıyoruz. Bilgisayara ve televizyona o kadar bağımlı olmuşlar ki çocuğa oyna dediğimizde oynamayı bilmiyor. Bu, çağın getirdiği bir şey, sadece bizim çocuklarımızda değil, genel olarak dünyada böyle bir problem var. Telefon yasağı sayesinde mecburen sohbet edip, oyun oynuyorlar.”

Toplumun mozaiği

Gazturman Gayan tüm okullardan öğrencileri kabul ederek toplumun mozaiğini oluşturuyor. Bu yıl Gedikpaşa Protestan Kilisesi’nde Ermenistanlı ailelerin çocuklarının eğitim gördüğü Hrant Dink Okulu’ndan da 50 öğrenci geldiğini söyleyen Nergis, daha fazla gönüllünün kampa destek olması için çağrısını yineliyor. Nergis, ayrıca yurt dışından gelenlerin bunu sosyal sorumluluk olarak gördüklerini, bu anlayışın toplumumuzda da yerleşebilmesi için Kınalı Kamp’ın en doğru yer olduğunu ifade ediyor.

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler