‘Mevsimsiz’ koleksiyonuyla genç tasarımcı Talar Kayaoğlu

Modanın Parlayan Yıldızları’nda bu hafta genç tasarımcı Talar Kayaoğlu Bedikyan’ı konuk ediyoruz. Şu sıralar kendi ismini taşıyan ‘Talar Kayaoğlu’ markasıyla ‘Mevsimsiz’ adını verdiği ilk bireysel koleksiyonunu hazırlama telaşındaki genç moda tasarımcısı, 10 yıllık sektör deneyimiyle artık kendi ayakları üzerinde durmaya hazırlanıyor.

Fotoğraf: BERGE ARABIAN

KARİN BAL
karinbal89@gmail.com

Modanın Parlayan Yıldızları’nda bu hafta genç tasarımcı Talar Kayaoğlu Bedikyan’ı konuk ediyoruz. Şu sıralar kendi ismini taşıyan ‘Talar Kayaoğlu’ markasıyla ‘Mevsimsiz’ adını verdiği ilk bireysel koleksiyonunu hazırlama telaşındaki genç moda tasarımcısı, 10 yıllık sektör deneyimiyle artık kendi ayakları üzerinde durmaya hazırlanıyor.

  • Modayla nasıl tanıştınız?

İlkokulu Dadyan’da okuduktan sonra eğitimime meslek lisesinin resim bölümünde devam ettim. Küçüklüğümden beri çizim yapmak, kendi kıyafet tasarımlarımı oluşturmak hayalimdi. Üniversiteye hazırlandığım sene, tesadüfen bir konfeksiyon firmasında tasarım asistanı olarak işe başladım. Orada modelistliğin alt yapısını, dikişi ve tekstile dair her şeyi sıfırdan öğrendim. İlk olarak çocuk koleksiyonları oluşturuyordum, fakat asıl hayalim lüks kadın giyimine dair tasarımlar yapmaktı. Şans hep benden yana oldu ve Topshop, Zara, Next, Naf-Naf, Cache Cache ve Mudo gibi büyük firmalara kadın kıyafetleri tasarlayarak bu konuda oldukça deneyim kazandım. Hatta enteresan bir durum da oldu, Diyanet İşleri Başkanlığı için cübbe bile tasarladım. Sektörde 10 yıldır çalışıyorum, işimde ilerledikçe ve yaptıklarım beğenildikçe, tasarım yapmak beni daha çok heyecanlandırmaya başladı.

  • Şu an kendi markanızı kurma sürecindesiniz. Çalışmalarınızdan ve tarzınızdan bahsedebilir misiniz?

Markamı yaratmak hep hayalimdi, çalışmakta olduğum tekstil firmasının sahibi de bu fikrime destek verdi. Kendi adımı taşıyan ‘Talar Kayaoğlu’ markasıyla sektöre gireceğim. Lüks ve günlük kullanım için parçaların yer alacağı yeni bir koleksiyon hazırlıyorum. Sadece kadınlar için tasarımlarımın bulunduğu ‘Mevsimsiz’ adlı koleksiyonum 20-25 parçadan oluşacak. Koleksiyonun adından da anlaşıldığı gibi, tasarladığım parçalar belirli bir sezona ait değil. Yani bir kıyafet birkaç farklı şekilde kullanılabilecek. Böylelikle hem tasarıma bakış açımı ortaya koymuş, hem de ticari açıdan tüketiciye kolaylık sağlamış olacağım. Kıyafetler çok sınırlı sayıda üretilecek, satın alınan bir tasarım sadece üç veya dört kişide olacak. Müşteri ürünü satın alırken kendisi için gerçek anlamda özenildiğini, dikiş ve kumaş kalitesinden hissedecek.

  • Özellikle tasarlamak istediğiniz özel bir koleksiyon var mı?

Oldum olası abiyeyi seviyorum, o yüzden haute couture çalışmalarım gelen talepler üzerine devam edecek. Biliyorsunuz ki cemaat olarak düğün, nişan, vaftiz gibi özel günlerimizde şık olmak için kıyafetlerimize çok özen gösteriyoruz. Hayal dünyamı yansıtan koleksiyonlarım dışında özel dikim çalışmalarım da olacak, tek fark müşteriler bana değil, ben onlara gideceğim.

  • Sizin için moda ne ifade ediyor?

Benim için moda, içinde her şeyi barındıran bir kültür ve tasarımcının kendini sözsüz olarak ifade edebilme yöntemi, aynı zamanda oldukça hızlı tükenen bir olgu. Her alanda tasarımın temelinde yaratıcılık yatıyor, moda için de böyle. Kumaşları iyi tanımak, dikiş ve kalıp bilmek gerekiyor.

 

  • Türkiye’de son on yılda modada ne gibi değişiklikler oldu?

Türkiye’de moda sektöründe ciddi değişiklikler yaşanıyor. Öncelikle tasarımcı yönünden zenginleştik, ayrıca 10 yıl önce kullanılan teknolojiyle bugünküler bir değil. Hazır giyim sektöründe yeni çıkan makineler sayesinde çok farklı dokunmuş kumaş ve dikiş türleri oluştu. Moda tasarımı eskisinden çok daha zevkli hale geldi diyebilirim.

  • Gelecek sezonun trendleri neler olacak?

Kışın ve yazın özellikle hafif uçuk pembeler, limon, şeftali, mor ila mavi arasındaki renk geçişleri çok popüler olacak. Elbise ve gömleklerdeyse lüks şifonlar, ipek gibi ince ve hafif kumaşlar kullanılacak. Bu sezon fileler oldukça sık kullanıldı, önümüzdeki sezon kombinlerde biraz daha değişik şekillerde karşımıza çıkacak; benim koleksiyonumda da bunun etkileri görülecek.

  • İleriye dönük hedefleriniz neler?

Çok yeniyim ve tek başına olmanın verdiği bir kaygı var. Çünkü sürecin nasıl şekilleneceğini ben de yeni yeni kafamda oluşturuyorum. Koleksiyonum, çalıştığım firmadaki patronumun da desteğiyle bu firmadan çıkacak. Tasarımlarım mevsimsiz olduğu için çalışmalarımı zamana yaydım, sezona yetiştirme telaşım yok. Çıkışım, dikişi, kumaşı ve her şeyiyle kusursuz olsun arzusundayım. Fakat en kısa zamanda tasarımlarımı paylaşıyor olacağım. İleride kendime ait bir butiğim olmasını çok istiyorum.

  • Size nasıl ulaşabilirler?

Benimle Facebook ve Instagram hesabımdan iletişime geçebilirler. ‘Talar Kayaoğlu’ adıyla çıkacak olan markamın web sayfası şuan yapım aşamasında. Tasarımlarım internet üzerinden de satışa sunulacak.