Arjantin’de Ermeni Soykırımı Müzesi

Buenos Aires Valiliğinin Arjantin Ermeni cemaatine Ermeni Soykırımı Müzesi yapılması için hibe ettiği arazide gerçekleştirilen Ermeni Soykırım Müzesi’nin temel atma töreni gerçekleşti.

Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 7 Temmuz pazartesi günü Arjantin’e yaptığı ziyarette Arjantin Ermeni Toplumu Temsilcileri ile bir araya geldi. Buluşmada Ermeni değerlerinin korunması adına önemli katkıları olan Arjantin Ermeni toplumuna Ermenistan madalyaları verildi.

Buenos Aires Valiliğinin Arjantin Ermeni cemaatine Ermeni Soykırımı Müzesi yapılması için hibe ettiği arazide 8 Temmuz’da gerçekleştirilen Ermeni Soykırım Müzesi’nin temel atma törenine  Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan Cumhurbaşkanlığı idare başkanı Viken Sarkisyan ve Arjantin genel kurmay başkanı Orasio Lareta katıldı.

Buenos Aires’te Arjantin Ermeni toplumuna hitap eden Serj Sarkisyan Önümüzdeki yıl 24 Nisan’da Ermeni Soykırımı'nın 100. yılının dolmakta olduğunu ve 24 Nisan'ın sembolik bir gün olduğunu belirtti. “Hepimiz Soykırım'ın bir günde başlamayıp, bir günde son bulmadığını biliyoruz. Dahası, Türkiye yönetimi bunu inkar ettiği müddetçe sona ermiş saymak mümkün değildir″ diyen Sarkisyan konuşmasına şöyle devam etti:

'Binlerce Türk inkar siyasetini reddediyor'

“Ancak Türkiye’nin kendi tarihiyle yüzleşeceği günün uzak olmadığına eminim. Türkiye yönetimi bununla, kendi halkını bir asırda taşımak zorunda oldukları ağır yükten kurtarmış olacak. Sanıyorum buna, Türkiye’de bugün ivme kazanan özrü, inkara yeğleyen gençler ve eğitimli nesil şahsındaki toplumsal bilinç oldukça katkıda bulunacaktır. Evet, binlerce Türk bugün resmi inkar siyasetini reddetmekte ve Ermeni halkına dayanışmalarını ifade etmekte. Bu hisler barizdir ve bunlar Türkiye yönetimini belli adımlar atmaya zorlamaktadır”

Sarkisyan Ermenistan’ın Ermeni Soykırımının uluslararası alanda tanınması ve kınanması için örgütlü çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Törenin sonunda Sarkisyan Arjantin Ermenileri toplumuna Fransa Ermenisi Jansem’in (Hovhannes Semerjian) “Soykırım” temalı bir grafik çalışmasını armağan etti. Sarkisyan’a ise devlet iktidarını sembolize eden başkanlık asası armağan edildi.

Kategoriler

Güncel Diaspora