İsrail ordusu Gazze saldırısını genişletiyor

İsrail'in Gazze'ye 4 gündür devam eden saldırılarında 80’den fazla kişi hayatını kaybetti, 570 kişi yaralandı. İsrail saldırıyı genişletmeye hazırlanıyor.

(AA) İsrail radyosunun haberine göre, İsrail ordusunun güney bölgeleri komutanı Sami Terceman, ordunun, Gazze operasyonlarını genişletmeye hazırlandığını belirtti.

Operasyonların bir kaç gün devam edeceğini ifade eden Terceman, 'Ordu, Hamas militanlarını izliyor. Gazze'de hala hiç vurulmayan hedefler var, ordu o hedefleri vurmak için çalışıyor' dedi.

İsrail, olası bir kara harekatı için Gazze sınırındaki askeri yığınağını da artırıyor.

Gazze'den İsrail'e de ilk kez çok uzun menzilli roketler atılmaya başlandığı bildirildi.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 İsrailli yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli bir genç, 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. Bölgede gerginliğin tırmanmasıyla İsrail, pazartesi günü Gazze'ye yönelik 'Koruyucu Hat' adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.

Filistin İnsan Hakları Merkezi ise kayıplarının artmasının ardından bir açıklama yaptı ve Gazze Şeridi’ne yapılan saldırıların sivillere büyük zarar verdiğini belirtti.

Merkez, İslami Cihad ve Hamas mensuplarının evlerinin hedef alındığı saldırılarda nüfus açısından dünyanın en yoğun bölgesi olan Gazze’de sivillerin acı çektiğini ve bombalanan evlerde cephane bulunduğu iddiasını doğrulayacak ikinci bir patlama gerçekleşmediğini belirtti.

ABD: Taraflar gerilimi azaltmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, İsrail-Filistin gerginliğine ilişkin, tarafların gerilimi azaltmaya ve sükuneti yeniden tesis etmeye yönelik adım atmaları çağrılarını tekrarladı.

İsrail tarafına roket atılmasının bir an önce durdurulması gerektiği, bunun da tansiyonu düşürmede etkili olacağını belirten Psaki,'Hiç kimse bir kara harekatı görmek istemiyor. Hamas’ın İsrail vatandaşlarına roket fırlatmasını acilen durdurması bu yüzden çok önemli. Bu adım gerginliği azaltacaktır, düşürecektir' ifadesini kullandı. 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem