Ali İsmail Korkmaz davasında yeni tutuklu yok

Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının üçüncü duruşması bugün görüldü. Ara kararda tutukluların tutukluluğun devamına, tutuksuz sanıkların tutuklanma talebinin reddine karar verildi. Bir sonraki duruşma 9 Eki’de gerçekleşecek.

Fotoğraf: AA

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada dosyadaki tüm ifadeler ve teknik raporlar okundu. Ali İsmail Korkmaz'ın otopsi raporunun yanı sıra sanıkların telefon kayıtları sıralandı, telsiz konuşmaları ve Eskişehir'de ifade veren tanıkların ifadeleri okundu. Dosyaya TUBİTAK ve Adli Tıp'tan talep edilen raporlar gelmediğinden bugün esas hakkında beyanda bulunulmadı.

Savcı mütalaasında 'tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını' istedi. Müşteki avukatları tutuksuz sanıklar için de tutuklama talebini iletti.

Mahkeme ara kararında biri polis beş tutuklunun tutuklulukların devamına, tutuksuz yargılanan üç polisin tutuklanma kararının reddine karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Ekim'de saat 09.30'da yapılacak.

Mahkeme ayrıca Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü gece gittiği hastanede ifadesini almayıp karakola yönlendiren polisin yargılandığı Eskişehir 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin dosyanın Kayseri'deki ana dava ile birleştirilmesi talebini reddetti. Telefon kayıtlarında adı geçen Jandarma personelinin ne sebeple görüştüğünün tespitinin istenmesine karar verdi.

Duruşmaya katılanlar

Saat 09.30’da başlayan duruşmaya Korkmaz ailesinin yanında Gezi direnişinde öldürülenlerin aileleri, milletvekilleri, insan hakları savunucuları da katıldı.

Gezi direnişinde öldürülen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük annesi Sayfi Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ve Abdullah Cömert’in annesi Hatice Cömert Korkmaz ailesiyle dayanışmak için duruşma salonundaydı.  Yanı sıra Halkların Demokratik Partisi Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın, Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Aykut Erdoğdu’nun da aralarında olduğu siyasiler duruşmaya katıldı. Andrewe Gardner de Uluslararası Af Örgütü adına da gözlemci sıfatıyla duruşmayı izledi.

Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ve babası Şahap Korkmaz, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sekiz sanıklı davada tutuklu polis Mevlüt Saldoğan 'suç kastıyla kasten insan öldürmek' suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile tutuksuz polisler Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut hakkında da 'öldürmeye iştirak' suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Otopsi ve bilirkişi raporu 

Duruşmada Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı otopsi raporları okundu.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurumu otopsi raporunda, 'Kişinin ölümünün kafa travmasına bağlı beyin kanaması ve buna bağlı komplikasyonlardan kaynaklandığı, mevcut hastalık nedeniyle kullandığı ilaçların kafa travması nedeniyle ölümünü hızlandırdığı, kafa travması olmasaydı ölümünün gerçekleşmeyeceği' ifadeleri yer aldı.

İstanbul Adli Tıp Kurumunun raporunda ise 'beyin kanaması ve sonrasında meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle ölümün gerçekleştiği, sağ omuz arka tarafındaki kırığın kişinin hayati fonksiyonlarına etkisinin orta derecede, kafa ve yüz bölgesine yönelik travmaların kişinin hayatını etkileyecek derecede olduğu' vurgulandı.

Eskişehir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin davaya ilişkin almış olduğu tanık ifadelerinin okunmasının ardından sanıkların Korkmaz'ın dövüldüğü 2-3 Haziran'daki telefon görüşmeleri raporu okundu.

Telefon görüşmelerine dair bilirkişi raporunda sanıkların birbiriyle görüşme yaptıkları görüldü.

Sanıkların telsiz konuşmaları

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre raporlardaki telsiz konuşmalarında baş polis Şaban Gökpınar'ın, 'Şaban timine sahip ol' diye uyarıldığı ortaya çıktı. Ayrıca telsiz kaydında, 'Çevik Kuvvet gözaltı yok sadece dağıtacağız' denildiği anlaşıldı. Sanık başpolis Gökpınar ise konu hakkında, 'Benim o gün telsizim yoktu, kastedilen başka bir Şaban olabilir' şeklinde savunma yaptı.

Sanıklar telsiz kayıtlarına ilişkin beyanlarında tahliyelerini isterken tutuksuz polis sanık Yalçın Akdoğan beraatini talep etti. Sanık avukatları da raporların yetersiz olduğunu ileri sürdü. (Bianet)

Kategoriler

Güncel Gündem