Demirtaş'tan yeni yaşam çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçimle ilgili yol haritasını açıkladı. İsmi 'Yeni Yaşam Çağrısı' olarak açıklanan kampanyayı açıklayan Demirtaş konuşması boyunca cumhurbaşkanın yetkilerinin daraltılması gerektiği mesajı verdi. Demirtaş, ‘cumhur meclisleri’ ile halkın yönetime katılmasını önünü açılacaklarını söyledi.

Fotoğraf: BERGE ARABIAN 

UYGAR GÜLTEKİN
uygarultekin@agos.com.tr

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçimle ilgili yol haritasını açıkladı.

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel, Tarık Ziya Ekinci, Deniz Türkali, Gülten Kaya, Rakel Dink, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve Bekir Ağırdır, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Ali Bayramoğlu, Ufuk Uras, Zeynep Tanbay, Targan Erdem, Şanar Yurdatapan, Mıgırdiç Margasyon, Tatyos Bebek, Öztürk Türkdoğan, Can Dündar, Berat Özipek, Mihail Vasilidais, Ömer Madra, Celalettin Can, Güney Aslan.

Toplantı boyunca Kürtçe Keçe Kurdan, Lazca şarkılar ve Kardeş Türküler’in Gezi eylemleri sırasında yaptığı şarkısının sözlerini değiştirerek “Aman aman bıktık vallah, aman aman şiştik vallah, zamanı geldi, artık yetti gel Demirtaş, Demirtaş” olarak yazılan seçim şarkısı çaldı. 

Yaşar Kemal ve Adalet Ağaoğlu, Demirtaş'a destek mesajı gönderdi. Kemal mesajında, 'Yolun açık olsun', Ağaoğlu ise, 'Demokrasi için Demirtaş'ı destekliyorum' dedi. Kampanyanın adı 'Yeni Yaşam Çağrısı' olarak açıklandı.

Salona büyük bir “Demokratik değişim, barışçı Türkiye” pankartı ile kırmızı, mor, yeşil, mavi renkler üzerinde “Birleştiriyor, barıştırıyor”, “Bağlamadan başka bir şey çalmıyor”, “Herkese demokrat”, “Ayrımcılık yapmıyor” sloganlarının yazılı olduğu afişler asıldı.

Demirtaş salona eşi Başak Demirtaş’la geldi.  Protokol davetlilerinin tek tek elini sıkan Demirtaş, Rakel Dink’le kucaklaştı.

Demirtaş konuşması boyunca cumhurbaşkanın yetkilerinin daraltılması gerektiği mesajı verdi. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Demirtaş, ‘cumhur meclisleri’ ile halkın yönetime katılmasını önünü açılacaklarını söyledi.

Yeni yaşam çağrısı

Demirtaş kampanyasını şu sözlerle açıkladı; : 'Çağrımız yeni yaşam çağrısı. Çağrımız Türkiye’deki tüm halkların birbiri ile özgürce yepyeni bir yaşam inşa etmeleridir. Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkla birlikte olacaktır. Yeni yaşam etnik, dinsel, cinsel, sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın yanında yeşerecektir. Türkiye artık yol ayrımında. Ya devlet otoritesini daha da pekiştirecektir, ya da radikal demokratik değişimi tercih edecek. Bu seçimlerde üç aday ama iki çizgi yarışıyoruz. Bizim çizgimiz neo-liberal düzen içinde tekçi, mezhepçi bir tercihe zorlanmayı reddeden çizgidir. Devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz. Devlet tek bir kişiyle artık yönetilmeyecek. Cumhur meclisleri ile halkın doğrudan yönetime katılmasının önünü açacağız.'

Demirtaş çağrısını yaptığı 'yeni yaşam'da 'çiftçi, emekli meclisleri'nin olacağını, MGK gibi vesayetçi yapıların olmayacağını, Devlet denetleme kurumu değil Halk Denetleme Kurulu'nun olacağını söyledi.

'Kazanırsam Allah Erdoğan'a yardım etsin'

Kadın adayların olmamasını eleştirdiği konuşmasında kadının özgürlük anlayışını temsil etme onurunun kendisine düştüğünü söylediği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve din derslerinin kaldırılması gerektiği ve tüm inanç ve inançsızlıklara saygılı bir anlayışın yerleşmesi gerektiğini söylediği konuşması salonda alkışlarla karşılandı.

Toplantıya soru-yanıt kısmında sorulan bir soruya verdiği 'Ben kazanır da cumhurbaşkanı olur ve Başbakan da Erdoğan olursa Allah ona yardım etsin. Demokrasiye, çoğulculuğa alışacak. Öyle toplantılarda ‘kalk gidiyoruz’ diyemeyecek' yanıtı damgasını vurdu.

Demitaş katılanlar arasında bulunan Berkin Elvan’ın ailesini salondakilere alkışlattı. “Demirtaş, 'Herkesin cumhurbaşkanı olacağız diyorsak, küçükten büyüğe, hangi kimlikte ve dilde olursa olsun kerkesin ezilmiş kimliğiyle cumhurbaşkanı olmaya çalışacağız”

Demirtaş, 'Ne mutlu onlara ki eşi Hrant öldürüldüğünde, çocukları Roboski de katledildiğinde, Gezi'de çocukları katledildiğinde intikam naraları atmadı. Bu anneler her zaman kardeşlik, barış mesajı verdi' dedi.

Demirtaş,  konuşmasının ardından “Yeni yaşam belegesi’ni açıkladı. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem