İsrail saldırılara tekrar başladı

Mısır'ın önerisini kabul ettiğini belirterek sabah saatlerinde Gazze'ye operasyonlarını durduran İsrail’in ateşkesi 6 saat sürdü.

AP haber ajansının İsrail ordusu sözcüsü Albay Peter Lerner'e dayandırdığı haberde, 'altı saatlik ateşkes boyunca' Gazze'den İsrail'e 50 roket fırlatıldığı belirtildi.

Peter Lerner, altı saatlik ateşkesin ardından 'İsrail'in operasyonel faaliyetlerine devam ettiğini' söyledi.

'Gazze'nin diplomatik yollarla askeri unsurlardan arındırılmasına bir şans vermek için Mısır'ın ateşkes önerisini onayladık' diyen Netanyahu, 'Hamas'ın öneriyi kabul etmemesi durumunda ise -ki görünen o ki kabul de etmeyecekler- İsrail'in Gazze'deki operasyonların şiddetini artırması için elinde her türlü uluslararası meşruiyet olacaktır' ifadesini kullanmıştı.

Hamas'ın ifadeleri çelişiyor

Gün içinde Hamas'ın sözcüsü Sami Ebu Zuhri ve önde gelen yetkililerinden Musa Ebu Marzuk'tan ise farklı açıklamalar gelmişti. Sami Ebu Zuhri, Mısır'ın önerisinin 'kabul edilemez' olduğunu söylerken BBC'ye yaptığı açıklamada ateşkes konusunda resmi bir teklif almadıklarını belirtmişti.

Hamas'ın önde gelen yetkililerinden Musa Ebu Marzuk ise yaptığı açıklamada daha uzlaşmacı bir üslup benimsedi. Halen Kahire'de bulunan Ebu Marzuk, Hamas olarak ateşkes önerisi hakkında resmi ve nihai bir karar almadıklarını, öneriyi istişare ettiklerini söyledi.

Hamas'ın askeri kanadı ise, şimdiden öneriyi reddeti ve mevcut koşullarla ateşkese uymanın 'teslim olmak' anlamına geleceğini söyledi.

Filistinli yetkililer şu ana kadar İsrail'in 8 gün önce başlayan hava saldırıları nedeniyle Gazze'de 192 kişinin hayatını kaybettiğini, 1400 kişinin de yaralandığını belirtiyor. Birleşmiş Milletler ölenlerin dörtte üçünden fazlasının sivil olduğunu söyledi. (BBC Türkçe)

Kategoriler

Güncel Dünya