Ermenistan'da zam krizi kapıda

Ermenistan’da 1 Ağustos itibariyle uygulanmaya başlanacak yüzde 10 elektrik zammı ülkede infiale neden olmuşken meyve fiyatlarının şimdiden artış göstermesi zammın sadece elektrik ücretlerini etkilemeyeceğinin işareti olarak görülüyor.

Hükümet elektrik zammını açıklamasının ardından ülkede zam protestoları giderek yaygınlaşmıştı. Fotoğraf: Nazik Armenakyan

Haziran ayında Ermenistan hükümetinin açıkladığı elektrik zammının başlangıç tarihi olan 1 Ağustos yaklaşırken, ülkede gıda fiyatları artmaya başladı. Özellikle yerel üretimi etkileyen zam oranları, 'Irates De Facto' gazetesinin yazdığı üzere “Ermenistanlılar için kışın zor geçeceğini şimdiden gösteriyor.”

Haziran ayında Sosyal Hizmetler Düzenleme Komisyonu (PSRC) ve hükümet, ‘ulusal enerji şirketinin iflasını engellemek’ gerekçesiyle fiyatların yükseleceğini açıklamış, kilovatı 38 dram olan elektriğin 41.85 drama çıkacağını açıklamıştı. PSRC Başkanı Robert Nazaryan, ‘gereken önlemler alınmazsa üç sene içinde ülkenin ekonomik dengesinin alt üst olacağını’ savunmuştu.

Muhalefet partileri ve vatandaşlar ise kararı öfkeyle karşıladı. Haziran ayında PSRC binası önünde yapılan eylemlerde yaklaşık 27 kişi gözaltına alınırken Ermenistan Ulusal Kongresi’nde muhalafet partisi üyesi Levon Zurabyan kararı “tüm zararın tüketiciye ödetildiği tipik bir yönetim başarısızlığı’ olarak tanımladı.

Ermenistan’ın enerji ihtiyacının üçte biri Rusya ve İran’dan gelen doğalgazdan, geri kalanı da HES ve Metsamor  nükleer santralinden sağlanıyor. Hükümet, elektrik artışının temel nedenlerinin birinin, Metsamor nükleer santralinde uzun zamandır devam eden bakım çalışması olduğunu savunuyor. Yerevan’da bulunan gaz yakıtlı termik santralin de derinlikli bakıma ihtiyacı olması, ilerleyen aylarda Ermenistan’ın hem enerji hem zam sorunununa yenilerinin ekleneceğini gösteriyor. (GK)

Kategoriler

Güncel Ermenistan