Kadını bol erkeği 'cool' bir Kiraz Mevsimi

Fox TV’de Cuma akşamları yayınlanmaya başlayan Kiraz Mevsimi adından da anlaşılabileceği gibi yazın sıcaklığına bahar serinliği getiren romantik komedi tadında bir gençlik dizisi. Henüz sadece üç bölüm yayınlanmış olmasına rağmen yayınlandığı günden bugüne başarılı bir reyting alarak yaz boyunca devam edecek gibi gözükmekte.

ESRA GEDİK
esragedik.34@gmail.com

Fox TV’de Cuma akşamları yayınlanmaya başlayan Kiraz Mevsimi adından da anlaşılabileceği gibi yazın sıcaklığına bahar serinliği getiren romantik komedi tadında bir gençlik dizisi. Henüz sadece üç bölüm yayınlanmış olmasına rağmen yayınlandığı günden bugüne başarılı bir reyting alarak yaz boyunca devam edecek gibi gözükmekte. Geçen yıl boyunca, başta Kanal D olmak üzere pek çok diğer kanalın, belli bir reyting ortalamasını tutturamadığı için hemencecik dizileri yayından kaldırmasına hepimiz şahit olduk ve kızıyoruz; örneğin benim gibi hala ‘Kayıp’ dizisinin bitirilmesine anlam veremeyenler.. Ancak Fox TV, bu kanallar arasında dizilerin reytingleri pek iç açıcı olmasa da belli bir süre daha dizilere şans vermesi açısından farklı bir yerde duruyor. Kanalın bu tavrını göz önünde bulundurursak ‘Kiraz Mevsimi’ bir süre daha bizimle gibi.

Tatlı-sert, romantik atışmalar

Dizimin temel karakterlerine geçersek; Dağhan Külegeç, başarılı, zengin ve kendi işinin başında olan mimar Mete olarak, bu zamana kadar alışık olmadığımız bir karakterle karşımızda. Dizimizin esas oğlanı olarak düşünebileceğimiz Ayaz karakterini ise Serkan Çayoğlu canlandırıyor. Ayaz ile Mete üniversiteden tanış ve ortak iş yapan arkadaşlar. Mete karakteri dizinin zengin ama sorumluluklarını bilen efendi karakteri iken Ayaz karakteri zengin, sorumsuz ve şımarık çapkın bekârı. Gelelim esas kızımız Öykü’ye. Öykü, sempatik, saf ve hayallerinin peşinde koşan bir kadın. Özge Gürel doğal ve başarılı bir beden dili ile hayat veriyor bu karaktere.

Öykü Mete’ye çocukluğundan beri aşıktır ancak onu yakın arkadaşı Şeyma’ya kaptırır. Öykü ve Ayaz değişik tesadüfler nedeni ile karşılaşır; birbirlerinden pek haz etmeseler de mecburiyetler nedeni ile sürekli bir araya gelmek zorunda kalırlar. Ayaz Öykü’nün Mete’ye aşık olduğunu öğrenir ve belli etmese de Öykü’den hoşlandığı için bu durumu koz olarak kullanarak, Öykü’yü dediklerini yapmaya mecbur eder. Dizi genel olarak bu çiftin tatlı sert romantik atışmaları üzerine kurulu.

Bekar anneler

Peki, bu dizinin dikkat çeken özelliği nedir? Benim açımdan dizinin dikkat çeken özelliği dizideki kadın karakterlerinin çoğunun bekar anne olmasıdır. Günümüz dizilerinde genellikle karşımıza geniş aile yapısı (örneğin, Kara Para Aşk dizisinde Ömer komiserin ailesi, Küçük Ağa dizisinde Cancan’ın ailesi, Fatih Harbiye dizisindeki Neriman’ın ailesi) çıkmasına karşın bu dizideki aile yapıları bekâr annelerden oluşmakta. Bu açıdan bakıldığında önemli bir değişim görüyoruz ‘Kiraz Mevsimi’nde. ‘Star’da yayınlanan Kaçak Gelinler de öyle ama’ diyebilirsiniz, fakat kaçak gelinlerin dizideki kaçma sebeplerine baktığımızda tek başlarına, bir erkeğe bağımlı olmadan ayakta durmak için kaçan gelinler değiller. Şimdilerde dizide kendi başlarına ayakta durmayı öğrenmeye çalışmaları umut vericidir o ayrı.

Tabi ki bu bekar annelerin kurgulanışında sınıfsal farkların ön plana çıkarıldığı klişeler mevcut: Anadolu kadını cefakar kadın Meral’in karşısında dizimizin Pradası, şehirli kadın Önem. Meral, Öykü’nün annesidir. Kocası tarafından aldatılmış ve terk edilmiştir. Ancak o ayakta kalabilmek ve çocuklarını büyütebilmek için terzilik yapar. Ekonomik olarak kendine ve çocuklarına geçinebilecek bir hayat sunarken kimseye muhtaç olmamıştır ve tüm hayali kızının kendi tasarımları ile başarılı olabilmesidir. Öte yandan, Önem, Ayaz’ın annesi, kendi moda stüdyosu olan, önceliği kendi ve kendi işinin başarısı olan, başkalarına şans vermeyen, ekonomik olarak güçlü bir kadındır. Her istediğini almış, mücadele etmemiş bir kadındır.

Bu karakterlere ek olarak, Öykü’nün aşık olduğu Mete’yi kaptırdığı, yakın arkadaşı olan Şeyma karakteri ise annesi ile birlikte yaşayan ve kolay yoldan zengin olma hayali kuran bir kadındır. Şeyma dizinin entrikacı kadın rolündedir. Ayakta kalabilmek için ne Meral gibi dişini tırnağına takar ne de Önem gibi işinin başarısı için yapamayacağı yoktur. Yaşadığı hayattan kurtulmak için zengin koca avındadır. Öykü’nün tek aşkı Mete’yi kendine aşık etmeden önce Mete ve Ayaz’ın en önemli iş ortaklarından evli ve çocuklu Rıza Bey ile sevgilidir. Rıza beyde bir gelecek görmediği için şimdiki planı bir ay içerisinde Mete’den evlenme teklifi almaktır.

Erkeklerde sürpriz yok

Öte yandan dizi, erkek karakterleri açısından karşımıza bir sürpriz çıkarmıyor. Sınıfsal konumlarına rağmen erkek karakterler delikanlısından, çapkınına, efendisinden zibidisine alışa geldiğimiz erkek profillerini sunuyor. Örneğin, Mete’nin kız kardeşi Öykü’nün okuldan arkadaşı Burcu’nun aşık olduğu mahalle delikanlısı Emre. Mahallenin çocuklarını ve kadınlarını kollar, mahallede yardıma ihtiyacı olanlara koşar fakir ama gururlu bir gencimizdir. Öykü’ye sevdalıdır. Özellikle aşıktır demiyorum çünkü dizilerde özellikle erkek karakterler üzerinden sevdalı ve aşık olma halleri ayrı şekilde verilir. Genellikle dizilerde fakir ama gururlu gencimiz bir kadına sevdalanır, karşılık bulamasa da onun için her türlü fedakârlığı yapar, her şeyi göze alır ve emek harcar. Öte yandan sınıfsal olarak daha üst seviyede olan Ayaz gibi erkek karakterler ise aşıktır, saman alevi gibi ya da harcadıkları para gibi. Başta değer bilmezler, her şeyi kolay elde etmeye alışık bu zengin zibidiler emek nedir bilmediklerinden aşıktırlar. Tabi ki daha sonra esas kızlarımız bu erkeklere doğru yolu gösterirler ve hepsi Selvi Boylum Al Yazmalım’daki Kadir İnanır pişmanlığı ile pişer ve olgunlaşırlar. Kısaca, pek çok dizide şahit olduğumuzun aksine, Kiraz Mevsimi’nde itinayla ehlileştirilen bu sefer kadınlar değil de erkeler olacak gibi gözükmekte.

Ayaz ve Mete’ye dönersek;  ‘metroseksüel’ diye tabir edilen cool erkeklerdir. Bu kadroya zengin, evli ama çapkın İlker karakteri de dâhildir. Sibel ile evlidir. Sibel güzel, ekonomik olarak güçlü, istediğini bilen, yapan ama söz konusu erkekler olduğunda birden kendine güvenini yitiren ve bu nedenle de paranoyak, dominant eş olarak kurgulanmıştır. Tabi ki başarılı olan bu kadın, kocası üzerinden saçı uzun aklı kısa hallerine düşürülür çünkü çapkın kocası kılıbık gibi gözükmesine rağmen kadını parmağında oynatır ve her seferinde çapkınlıklarında yakalanmadığı gibi üste de çıkabilen zeki bir erkektir. Başka bir değişle, son ve en doğru söz hep erkeğindir.

Özetle, Kiraz Mevisimi, içerisindeki bekar anneler ile gönlümü fethetse de, her gün en az üç kadının boşanmak istediği, boşanma sürecinde olduğu için öldürüldüğü ülkemizde, erkeksiz de yaşayabilen kadınların olabileceğini ve bu kadınların aklımızda hep negatif, tehditkar ve namussuz şekilde yer etmiş “dul” kadınlar olmadığını gösterebilse keşke diye düşündüğüm mevsimlik, eğlenceli vakit geçirmek için izlenebilecek bir dizi.  

Kategoriler

Güncel Yaşam