Kıbrıs’ta barışı dini liderler getiriyor

20 Temmuz 1974'teki Kıbrıs Harekatı'nın üzerinden tam kırk yıl geçti, ancak adadaki sorunun çözüm şartlarını oluşturmaya dair siyasilerden hâlâ somut bir adım gelmedi. Diğer yandan, siyasetin yapamadığını din adamları yapıyor ve çözüm için irade gösteriyor.

Başepiskopos Chrisostomos, 'Apostolos Andreas Manastırı'nın restorasyon çalışmalarına Eylül'de başlanacağını ilan etti. Restorasyon çalışması Kıbrıs Kilisesi ve EVKAF’ın 2.5 milyon €'luk katkısıyla Birleşmiş Milletler Geliştirme Programı’na uygun olarak yapılacak.

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

20 Temmuz 1974'teki Kıbrıs Harekatı'nın üzerinden tam kırk yıl geçti, ancak adadaki sorunun çözüm şartlarını oluşturmaya dair siyasilerden hâlâ somut bir adım gelmedi. Diğer yandan, siyasetin yapamadığını din adamları yapıyor ve çözüm için irade gösteriyor. Kuzey Kıbrıs'tan Din İşleri Başkanı Müftü Talip Atalay ve Güney Kıbrıs'tan Başepiskopos Chrisostomos arasındaki ilişkiler gelişirken, bu durumun somut karşılığı olarak restore edilen ve yeniden kullanıma açılan kilise ve camilerin sayısı giderek artıyor.

Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanı Talip Atalay kısa bir süre önce Lefkoşa’da bulunan ve 51 yıldır kapalı olan Tahtakale Camii’de ilk namazı kıldırdı. Atalay, İsveç Hükümeti'nin desteğiyle başlatılan 'Barış Süreci için Güven' girişimi adına Başepiskopos Chrisostomos’un davetiyle camiyi ziyaret etti, Atalay, namaz öncesinde “51 yılın ardından bu camide dua edeceğiz. Bazı eksikliklere rağmen burada olmak çok önemli” açıklamasında bulundu.

Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanı Talip Atalay: “51 yılın ardından bu camide dua edeceğiz. Bazı eksikliklere rağmen burada olmak çok önemli. Bu ziyaretle karşılıklı acıların giderilebileceğini kanıtlamak istiyorum.”

Atalay’ın ziyareti esnasında Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Başkanlığı (EVKAF) Başkanı Rauf Ersenal ve yurt dışı ziyaretinde olan Başepiskopos Chrisostomos’u temsilen Rahip Savvas da yer alıyordu. Rahip Savvas, din özgürlüğünün iletişimle başarılabileceğini ve bu doğrultuda dini eserlere özgürce ulaşılması, restorasyonlarının yapılması ve uygun kullanımlarının sağlanmasını amaçladıklarını belirtti.

İki dini lideri yakınlaştıran bir başka haberse bu sefer adanın kuzeyinden geldi.

Devamı Eylül’de

Başepiskopos Chrisostomos 2 hafta önce 'Apostolos Andreas Manastırı'nın restorasyon çalışmalarına Eylül'de başlanacağını ilan etti.

Chrisostomos, Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanı Talip Atalay'la İsveç Büyükelçisi’nin evinde yaptığı buluşma sonrası, Kıbrıs’taki tüm kilise ve camilerin restore edilmesini hedeflediklerini açıkladı.

İsveç Büyükelçisi, adanın kuzeyinde uzlaşmaya yönelik olarak yaptığı kilise ve cami ziyaretleri için Atalay’a teşekkür ederek, Kıbrıs Türklerinin de güneydeki camileri ziyaret edebileceklerini garanti etti. Atalay, tüm gücüyle din özgürlüğünün gelişmesi için çalışacağını belirtti.

İsveç Hükümeti katkısıyla düzenlenen bu buluşma, dinler arası iletişimin öncüsü olacak nitelikte ve bir sonraki buluşmanın Eylül'de olması bekleniyor. Restorasyon çalışmaları Patras Üniversitesi’nin belirlediği şekilde, imzalanan iki  anlaşmaya göre Kıbrıs Kilisesi ve EVKAF’ın 2,5 milyon €'luk katkısıyla  Birleşmiş Milletler Geliştirme Programı’na uygun olarak yapılacak.

Dini liderlere çözüm misyonu verilmiş
Kıbrıs'ta yayın yapan Genç TV Haber Müdürü Farma Kişmir:

Temaslar neticesinde Başepiskopos Chrisostomos, ilk kez geçtiğimiz aylarda kuzeye geçti. Kendisi önceden “Geçmeyin” diyen bir dini liderdi, böyle bir şey ilk kez görüldü. Bu temaslar, siyasi liderleri de cesaretlendirmek için yapılıyor. Kıbrıslı Türkler için çok önemli olan Lefkoşa’daki Tahtakale Camii'nin açılması da çok büyük bir olay.

Talip Atalay'ın Din İşleri Başkanı olmasıyla beraber iyileşmeler oldu. AK Parti atamasıyla gelen bir müftü, ilk başta Kıbrıslılar “Niye müftüyü Türkiye'den ithal ediyoruz?” diye soruyorlardı. Ona çözüm üretme misyonu verilmiş. Amerikalılar tarafından da Chrisostomos'a bu yönde telkinler yapılıyor. Yakınlaşma, iki taraflı organizasyonlar, iyi ilişkiler var. Kiliselerde ayinler, cami açılışları var.

Bu gelişmeler tamamen 'güven artırıcı önlemler' kapsamında yaşanıyor. Böyle bir uzlaşma hareketi var ve yaz döneminden sonra artacak.

Kategoriler

Güncel Gündem