Avrupa'da İsrail karşıtı eylemler Yahudi karşıtlığına dönüşünce

İsrail’in Filistin’deki saldırılarını protesto eylemleri, Avrupa’da tetikte bekleyen Yahudi karşıtlığını su yüzüne çıkardı. Özellikle Fransa’da, Paris’in Sarcelles banliyösünde geçtiğimiz Pazar barışçıl bir şekilde başlayan İsrail karşıtı protesto Yahudi dükkanlarına saldırıyla sonuçlandı.

Paris'in Sarcelles banliyösünde gerçekleşen eylemlerde 18 kişi gözaltına alındı

İsrail’in Filistin’deki saldırılarını protesto eylemleri Avrupa’da tetikte bekleyen Yahudi karşıtlığını su yüzüne çıkardı. Özellikle Fransa’da, Paris’in Sarcelles banliyösünde geçtiğimiz Pazar barışçıl bir şekilde başlayan İsrail karşıtı protesto Yahudi dükkanlarına saldırıyla sonuçlandı.

İsrail’in Gazze’deki saldırısı 8 Temmuz’dan beri devam ediyor. Son belirlemelere göre çoğu kadın ve çocuk 588 kişinin hayatını kaybettiği, 3 bin 554 kişinin yaralandığı saldırılar geçtiğimiz haftasonu dünyanın pek çok şehrinde protesto edildi. Söz konusu eylemlerin bazıları ise İsrail’in savaş politikaları karşıtlığından Yahudi karşıtlığı gösterilerine döndü.

Fransa’da, Paris banliyölerinden Sarcelles’de başlayan barışçıl protesto eylemi de bazı grupların Yahudi karşıtı şiddet eylemlerine sahne oldu. Paris’in en yoğun Yahudi nüfusuna sahip olan bölgede Bir Yahudi marketi de dahil olmak üzere 3 market ve birkaç araba ateşe verildi; sinangoglara saldırıldı. 18 kişinin gözaltına alındığı olaylarla ilgili Sarcelles Belediye Başkanı Francois Pupponi, “banliyöde daha önce bu büyüklükte bir şiddet olayının gerçekleşmediğini, Yahudi toplumunun korku içinde olduğunu” belirtti. Olaylar sonrası, Paris’in bazı bölgelerinde protesto yasağı getirildi. Başbakan Manuel Valls ise ‘ülkede yeni tür bir anti-semitizmin başladı” ifadelerini kullandı. Şiddet olaylarının failleriyle ilgili bir bilgiye ise henüz ulaşılmış değil.

Dünyanın en fazla Yahudi nüfusuna sahip üçüncü ülkesi Fransa’nın yanı sıra, Almanya’da gerçekleşen barışçıl gösterilerde ise Associated Press’in haberine göre bazı gruplar “Yahudileri gazlayın” sloganı attı.

Fas’ın Kazablanka şehrinde ise İsrail’in devam eden saldırıları sırasında genç bir saldırgan bir hahamı dövdü. Agence France-Press’in aktardığına göre, saldırgan olay sırasında Haham Moshe Ohayon’a “Sen Yahudi misin? İsrail ordusu bizim kardeşlerimize ne yapıyor?” diye bağırdı. Benzer bir saldırı da Hollanda’da gerçekleşti. Hollanda başrahibi Binyomin Jacobs’un evine bir haftada iki kez taşlı saldırı düzenlendi.  

Avrupa’nın farklı şehirlerinde gerçekleşen bu şiddet olaylarıyla ilgili olarak Avrupa Yahudi Birliği Başkanı Haham Menachem Margolin, kıtada gittikçe artan Yahudi karşıtlığı konusunda yetkilileri uzun zamandır uyardıklarını ifade ediyor.  (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya