Edremit'te Ermenice de artık kent tabelasında

Van'ın Edremit ilçesi, kamusal alandaki çok dilli kent tabelalarına Ermenice'yi de dahil etti. Edremit Belediyesi eş başkanları, 1915 Ermeni tehciri ve soykırımı öncesinde Van'ın Ermeni halkının en yoğun yaşadığı kentlerin başında geldiği için böyle bir çalışma yaptıklarını aktarıyor.

Edremit Belediyesi çok dilli belediyecilik esası gereği hazırlamış olduğu kamusal alan tabelalarına, Kürtçe, Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra Ermeniceyi de ekledi. 

Van'ın BDP'li Edremit Belediyesi çok dilli belediyecilik ilkesi gereği ilçede bulunan tabelalarda Kürtçe, Ermenice, İngilizce ve Türkçeyi kullanma yönünde aldığı karar doğrultusunda tabelaları yeniliyor. Yol kenarlarına diktiği yön tabelalarına da Ermenice 'Edremit Belediyesi' yazıldı. Yine ilçe girişine dört dilde 'Hoş geldiniz' yazılı tabelalar asıldı. 

'Ermeni halkıyla tarihsel ve kültürel birlikteliğimiz var'

Çalışmalarına ilişkin yazılı açıklama yapan Edremit Belediyesi eş başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, Kürt halkının tarihte beraber yaşadığı Anadolu'nun kadim halklarından Ermeni halkıyla tarihsel, kültürel, toplumsal bir birlikteliğinin olduğunu belirtti. 1915 Ermeni tehciri ve soykırımı öncesinde Van'ın Ermeni halkının en yoğun yaşadığı kentlerin başında geldiğine dikkat çeken eş başkanlar, Edremit'te de Ermenilerin yoğunca yaşadıklarını bildikleri için böylesi bir çalışmayı yaptıklarını söyledi. 

Türkiye'de resmi ulus devlet ideolojisi gereği Ermeni halkına dönük bir düşmanlığın oluşturulmaya çalışıldığının altını çizen eş başkanlar, 'ulus devlet mantalitesinin halklar arasında yaratmış olduğu bu düşmanlığın artık tamamıyla son bulması gerektiğine inandıklarını' aktardı. Van'da Kürt halkıyla Ermeni halkının asırlarca kardeşçe yaşadığını hatırlatan eş başkanlar, bölge illerinde devlet eliyle silinmek istenen Ermeni tarihi ve kültürünün yok edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. (DİHA)
 

Kategoriler

Güncel Yaşam