Paris’le Yerevan’ın tam ortası Kınalıada

İki yıl önce, biri İstanbul’da, diğeri Paris’te kurulmuş, birbirinden farklı müzikal çizgiler izleyen Vomank ve Collectif Medz Bazar, organizasyonunu Karagözyan Vakfı 100. Yıl Komitesi’nin üstlendiği bu konserde, ortak noktaları olan deneysellikte buluşmayı planlıyor.

Vomank ve Medz Bazar’ın 26 Temmuz Cumartesi akşamı Kınalıada Top Sahası’nda vereceği konser, 21.00’de başlayacak. FOTOĞRAF: BERGE ARABIAN

BERİVAN ERBİL
erbil.berivan@gmail.com

Vomank ve Collectif Medz Bazar 26 Temmuz Cumartesi akşamı Kınalıada Jarden Top Sahası’nda beraber sahne alacaklar. İki yıl önce, biri İstanbul’da, diğeri Paris’te kurulmuş, birbirinden farklı müzikal çizgiler izleyen bu iki grup, organizasyonunu Karagözyan Vakfı 100. Yıl Komitesi’nin üstlendiği bu konserde, ortak noktaları olan deneysellikte buluşmayı planlıyor.

Collectif Medz Bazar, Paris’te bir araya gelen Ermeni, Türk, Fransız ve Amerikan müzisyenlerin müzikal beğenilerini, hafızalarını ve özlemlerini bir araya getirme arzusuyla doğdu. Balkan, Anadolu, Ortadoğu ve Kafkas müziklerinin ağırlıkta olduğu bu repertuarda, Latin Amerika’dan Paris’e, oradan İstanbul’a, Anadolu’ya ve Yerevan’a uzanan kaynaktan beslenen özgün besteler de yer alıyor. Kolektif, İstanbul, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Dersim ve Yerevan’ı kapsayan üç haftalık turnesinin ilk konserinde, Kınalıada’da, Vomank grubuyla birlikte sahne alacak.

Adı ‘kimileri’ anlamına gelen Vomank, uzun süredir arkadaş olan dört müzisyen tarafından, Ermenice müzik yapma fikriyle kuruldu. Etno-caz ile rock arası bir tarz benimseyen grup, ‘modern’-Batılı enstrümanlarla, gelenekselden beslenen, yeni bir müzikal dil oluşturma arayışı içinde. Bu dilde İstanbul’un gürültüsü patırtısı da var, türküleri de, Rum ve Ermeni ezgileri de.

‘Müzikle tepki veriyoruz’

Repertuarını Ermenice şarkılarla sınırlandırmak istemeyen Vomank, Türkçe şarkıların yanı sıra, Ermeni kültürüyle ortak hikâyelerde buluşabilecek Kürtçe ve İngilizce şarkılar düzenlemeyi de düşünüyor. Fakat öncelikleri, meselelerini Ermenice şarkılarla dile getirmek. Solist Lara Narin “Bu topraklarda doğmuş Ermeni kültürünün kesintilerle süren aktarım ve yaşam sürecinde rol alma fikri bana çok kutsal göründü” diyor. Bestelerinde üyelerinin ortak dertlerini yansıtan Vomank, Türkiye’de cereyan eden olaylara ilişkin bir ses vermeye çalışıyor. Davulcu İlkem Balseçen, son yaptıkları bestede, oyun oynamaları gereken yaşta öldürülen çocukların ve annelerinin yaşadıkları drama dair tepkilerini dile getirdiklerini ifade ediyor.

‘Kayırılma tuzağına düşmeyeceğiz’

Klarnetçi Rupen Melkisetoğlu, Vomank’ı kurduklarından beri çevrelerinden destek gördüklerini, hatta grup üyelerinin çoğunun Ermeni olması dolayısıyla pozitif ayrımcılıkla karşılaştıklarını, ancak bu durumu suistimal etmeyeceklerini, müzikal hedeflerinin yüksek olduğunu vurguluyor. Melkisetoğlu, özellikle Türkiye dışında yaşayan Ermenilerden, geleneksel şarkıları alışılagelmiş yorumlardan uzak, yeni düzenlemelerle seslendirmeleri nedeniyle bazen olumsuz tepkiler aldıklarını da belirtiyor.

Vomank üyeleri, Cumartesi akşamı Kınalıada’da Medz Bazar’la birlikte verecekleri konserde, grubu başından beri sahiplenip yakından takip eden dostlarının yanı sıra, grubun müziğiyle yeni tanışan ya da tanışmak isteyen dinleyicilerle de buluşacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik