Gürcistan'daki saldırıyla ilgili Ortodoks Kilisesi ve Ermeni Apostolik Kilisesi'nde ortak kınama

Geçtiğimiz hafta Gürcistan’ın Tiflis şehrindeki Havlabar Surp Eçmiyadzin Ermeni Kilisesi’nin uğradığı saldırıyla ilgili Gürcistan Ortodoks Kilisesi ve Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi Epsikoposluğu birlikte bir kınama açıklaması yaptı.

Gürcistan Ortodoks Kilise Patrikliği’nde gerçekleşen görüşmede, Gürcistan Kiliseler arası ilişkiler departmanı başkanı, Zugdidi ve Tsaishi Bölge Piskoposluğu’ndan Metropolit Gerasime ve Ermeni Apostolik Kilisesi Başpiskoposu Vazgen Mirzakhanyan saldırıyı konuştu.  

19 Temmuz’da Tiflis şehrindeki Havlabar Surp Eçmiyadzin Ermeni Kilisesi’ne yapılan saldırıyı ‘etnik ve dini ayrımcılık’ olarak tanımlayan ruhaniler, ülkenin çok dinli ve etnik çoğulcu yapısına vurgu yaparak ‘yüzyıllardır birlikte yaşayan farklı grupların bir arada yaşamaya devam edebilmesi içim Ermeni ve Gürcü kiliseleri arasındaki ilişkiler güçlü olmalı” açıklaması yaptı.

Gürcistan Ermeni Apostololik Kilisesi Episkoposluğu ise toplantıda, saldırının holiganizm ve ulusalcı tahammülsüzlük saikiyle yapıldığını, bunun da kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?

19 Temmuz günü Havlabar Surp Eçmiyadzin Ermeni Kilisesi 50 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Kilise çalışanları ve rahipler saldırı sonucu yaralandığı saldırı sonrasında Gürcistan Ermeni Apostolik Kilisesi Episkoposluğu açıklama yapıp saldırıının bazı medya organları ve Gürcü Ortodoks Kilisesi’nin başlattığı Ermeni karşıtı kampanyaların sonucu” olduğunu söylemiş, olayın etnik ve dini suçlar kapsamında soruşturulması için yetkilileri göreve çağırmıştı. Saldırının failleri hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamadı.

Kategoriler

Güncel Dünya