Kapalı Çarşı’dan dizi setlerine

TRT1’de yayınlanan ‘Hayat Yokuşu’ adlı dizide Eren karakterini canlandıran Sarven Çankar'la mücevher tasarımcılığından oyunculuğa giden hikayesini konuştuk.

MİHRAN MANUKYAN
miran.manukyan@gmail.com

Sarven Çankar, TRT1’de yayınlanan ‘Hayat Yokuşu’ adlı dizide Eren karakterini canlandırıyor. Bugüne kadar altı projede yer alan 25 yaşındaki genç oyuncu Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü’nde okuyor. Çankar, Aramyan Okulu’nda ilkokul birinci sınıfı bitirdikten sonra özel bir okula geçmiş. Genç yetenek, hayalindeki mesleğin hep oyunculuk olduğunu söylüyor. Ancak bugüne gelmesi kolay olmamış. Kuzeni ve ağabeyiyle birlikte Kapalıçarşı’da bir dükkân tutup mücevher tasarımcılığı yapmış. Bir süre Çarşı’da çalıştıktan sonra, sinema sektöründe olan arkadaşları sayesinde oyunculuğa adım atmış.

Çankar, ilkokuldayken tiyatro kulübünde yer almış. Kapalıçarşı’da mücevher tasarlarken, ‘Prenses Perfinya’ adlı dizide çalışan yakın bir arkadaşı, onun oyunculuğa olan ilgisini bildiğinden, Çankar’ı dizinin yönetmeniyle görüştürmüş. Genç oyuncu kamera karşısına geçtiği anda “Ben bu mesleği yapacağım” dediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Oyunculuk eğitimim olmadığı için bu iş kısa sürdü, mücevher tasarımcılığına döndüm. Tasarıma devam ederken, bir arkadaşım vasıtasıyla, yönetmen Semir Aslanyürek’le tanıştım. ‘7 Avlu’ filminde ‘Sevan’ adlı Ermeni karakteri canlandırdım. Filmden sonra bu meslekte ilerlemek istediğime karar verip Ümit Çırak’ın ders verdiği Modern Oyunculuk Teknikleri Atölyesi’nde iki yıl eğitim aldım.”

Reklamla gelen şans

Popüler dizi ‘Umutsuz Ev Kadınları’nda da bir bölümlük rol alan Çankar’ın şansı 2013 yılında ‘Eti Tutku’ reklamında oynadıktan sonra değişmiş: “Benim için büyük şanstı o reklam. Bütün kanallarda yayınlandığı için tanındım. Ardından da, Temmuz ayında başlayan ‘Hayat Yokuşu’ geldi.”

Bir Ermeni olarak, bir Ramazan dizisi olan ‘Hayat Yokuşu’nda rol almanın ona ne hissettirdiğini soruyoruz: “İlkokul birinci sınıftan sonra özel bir okulda eğitim gördüğüm için arkadaş çevrem çoğunlukla Türk ve Müslüman’dı. Bir Ermeni olarak rol gereği camide namaz kıldım. Sonuçta orası da Tanrı’nın evi. Benim için büyük tecrübeydi. Bu ortamda bulunmak insanların farklı dinlere olan saygısını arttırıyor.”

Çankar’ın örnek aldığı isimlerin başında Kemal Sunal, Haluk Bilginer ve Şener Şen geliyor. ‘Hayat Yokuşu’nda birlikte rol aldığı Selahattin Taşdöğer, Asuman Dabak ve Cem Davran’la aynı seti paylaşmaktan çok memnun. Çankar, “Oyunculuğun temelini Ümit Çırak’tan aldım, pratiğini ise birlikte çalıştığım ustalardan öğreniyorum. Onlarla aynı sette olmak bir şans” diyor.

Kategoriler

Güncel Yaşam