Ermenistan ‘Soykırım davası’na katılıyor

Ermenistan Başsavcısı Kevork Kostanyan, Ermenistan’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyla Perinçek-İsviçre davasına katılma talebinde bulunduğunu açıkladı.

Ermenistan, AİHM’e yaptığı başvuruyla medyada ‘Soykırım davası’ olarak bilinen  Doğu Perinçek ve İsviçre arasındaki davaya katılma talebinde bulundu. Ermenistan Başsavcısı Kevork Gostanyan, 15 Temmuz günü gazetecilerle yaptığı görüşmede Ermenistan’ın bu talebini teyit etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 17 Aralık 2013 günü, ‘Perincek v. İsviçre’ davasında kararını açıklamış ve oy çokluğuyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘İfade Özgürlüğü’ başlıklı 10. maddesinin İsviçre mahkemeleri tarafından ihlal edildiğine hükmetmişti.

AİHM, daha sonra İsviçre’nin Mart ayında yaptığı temyiz başvurusunu inceledi ve ‘Soykırım davası’nda aldığı kararı bozarak davanın AİHM Büyük Daire’de görülmesine karar verdi.

Dava vekili Vahe Grigoryan yeni soruşturmanın daha önceki sindirilmiş duruşmalar gibi olmayacağı görüşünde. Grigoryan, Perinçek-İsviçre davasının Ermeni Soykırımı’nın ilk kez uluslararası bir mahkemede konu olması açısından önemini vurgularken, “Ermenistan, soykırımı inkar suçu konusunda hukuki olarak ilk gerçek kazanımlarını elde etmek üzere” diyor. (FGD)

Kategoriler

Güncel Diaspora