Çin'de 'eşcinsellik dönüşüm terapisi'nin sonunu bir dava getirebilir

Çin’de bu ay sonunda, LGBTİ hakkı aktivistleri için milat kabul edilebilecek bir dava gerçekleşecek. ‘Eşcinsellik dönüşüm terapisi’ adı altında elektroşok uygulayan kliniklerden birine açılan dava, ülkedeki LGBTİ bireylerinin yaşam koşullarının düzelmesine olanak sağlayabilir.

Xiao Zhen, terapi sırasında topladığı verilerle kliniklerin yasaklanması için dava açtı.

Çin, 2001’de eşcinselliği hastalık olarak tanımlamaktan vazgeçmiş olsa da, pek çok şehirde ‘eşcinsel dönüşüm terapisi’ adı altında ilaç kullanımı ya da elektroşok uygulamasıyla eşcinselleri ‘tedavi’ ettiğini iddia eden klinikler var. Bu kliniklerden birine giden Xiao Zhen, terapi sırasında topladığı verilerle kliniklerin yasaklanması için dava açtı. Bu ayın sonunda görülecek dava emsal teşkil ediyor; Zhen haklı bulunursa, terapi adı altında yapılan uygulamaların sonu gelebilecek.

Avrupa ülkelerinde ve ABD’de yıllar önce yasaklanmış olan ‘dönüşüm terapisi’ni Çin’de yasaklamak için LGBTİ örgütleri bir süredir uğraşıyordu. Ülkede irili ufaklı pek çok eylem düzenleyen aktivistler, dava öncesinde doktorları da eşcinselliğin hastalık olmadığı konusunda kendilerine desteğe çağırdı fakat doktorlar bu teklife pek de yanaşmamış görünüyor. BBC’ye konuşan bir doktor, ‘eşcinselliği destekleyemeyiz, sadece anlayabiliriz” diyor.

Çin'deki LGBTİ hakları mücadelesi son yıllarda kamusal alanda daha da görünür olmaya başladı. 

Batı’daki tıbbi araştırmalarda, eşcinselliği tedavi edilmesine ihtiyaç olayan bir cinsel yönelim olduğu kanıtlanmış olsa da, Çin’de uygulanan tek çocuk politikası ve gençlerin üzerindeki erken yaşta evlenme baskısı gibi etkenler, eşcinselliğin toplumda ‘hastalık’ olarak görülmesi eğilimini arttırıyor. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları