‘Kiliseye gelenlerin töreni anlaması için bu tip yayınlar şart’

Türkiye Ermenileri Patrikliği, nikâh törenlerinin anlamının cemaat mensuplarınca yeterince anlaşılmaması üzerine ‘Dini Nikâh Töreni’ kitabını yayımladı. Kitabın önsözünü hazırlayan ve Patrikliğin hazırladığı kitapların yayın kurulunda olan başrahip Tatul Anuşyan’la konuştuk.

Başrahip Tatul Anuşyan

AREN DADIROĞLU
arendadir@gmail.com

Türkiye Ermenileri Patrikliği, bir süredir yayımladığı kitaplarla dikkat çekiyor. Başrahip Tatul Anuşyan, Kıdemli Peder Krikor Damatyan, Diakos Vağarşag Seropyan, Diakos Artun Damatyan, Muganni Sarven Dane, Aris Karanfil ve Krikor Sahakoğlu’ndan oluşan yayın kurulu, amatör bir ruhla, profesyonel düzeyde yayın yapıyor. Son olarak, Müteveffa Patrik Nerses Varjabedyan’ın, Kıdemli Peder Krikor Damatyan ve Diakos Vağarşag Seropyan tarafından yayına hazırlanan, ‘Mesih’in Kilisesi ve Karşıtları’ adlı eseri ve ‘Dini Nikâh Töreni’ başlıklı bir çalışma yayımlandı. ‘Dini Nikâh Töreni’ için yazdığı önsözde, nikâh törenlerinin anlamının cemaat mensuplarınca yeterince anlaşılmadığına dikkat çeken Başrahip Tatul Anuşyan’la, Patrikhane’nin yayıncılık faaliyetleri ve dini törenlerin halkın anlayacağı hale getirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında konuştuk.

Özel bir yayıncılığı ilke edindiklerini belirten Başrahip Tatul Anuşyan, “Gelenekleri yaşatmak lazım ama sadece bu amaçla yapılan işler hiçbir zaman başarılı olmaz. Biz de birkaç kişi yan yana gelip, yayıncılık faaliyetini hızlandırmak istedik” diyor. Anuşyan, öncelikli amaçlarının, kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuş yayınları halka sunmak olduğunu ifade ediyor: “Biz, profesyonel düzeyde çalışmaları, amatör ruhla yapıyoruz. Mesai dışında da oturup, gece, gündüz, tatil demeden çalışıyoruz. Bu noktada Vağarşag Seropyan’ın çabaları büyük. Yayınlar hayırseverlerden alınan desteklerle yapılıyor ve kitapları bir ücret mukabili satmıyoruz. Ancak, yayın fonuna gelen bağışları toparlayıp, sonraki kitapların basımı için kullanıyoruz.”

‘Hovagim Badriark’ serisi, Armaş Manastırı’nın üstrahiplerinin tezlerini içeren ‘Armaş’ serisi ve Müteveffa Patrik Şnorhk Kalustyan’ın doğumunun 100. yılıyla ilgili özel bir çalışma hazırladıklarını belirten Anuşyan, ‘Dini Nikâh Töreni’ adlı kitap hakkında şunları söyledi: “Bu seride amaç dini törenleri insanlara yakınlaştırmak. Bu kitapta ayinlerin Klasik Ermenice (Krapar) metninin yanı sıra, Modern Ermenice, Türkçe ve İngilizce çeviri metinleri de bulunuyor. Bu çalışma, aslında, İspanyol bir damadın törene çağırdığı yaklaşık 200 kişi için töreni anlaşılır kılacak bir kitapçık talep etmesi üzerine ortaya çıktı. Daha önce yayın programına koymuştuk, bu talep bir vesile oldu.”

Sırada Badarak var

Temel amaçlarının “insanların nasıl bir törene geldiklerini anlamaları ve kutsallığın gölge altında kalmaması” olduğunu belirten Anuşyan, kitabın 1000 adet basılıp tüm kiliselere gönderildiğini; Badarak’ın orijinal Krapar metnini de, Türkçesiyle birlikte, yılsonuna kadar kitap olarak yayımlayacaklarını ifade etti.

Anuşyan, Kilise’nin karakterini korurken halka inmek gerektiğini vurguladı: “Kiliselerdeki dini törenler tiyatro gibi izlenmemeli. Kiliseye gelenlerin törenleri anlaması için bu tip çalışmalar yapmamız şart. Hedef kitlemiz, isteyen ve ihtiyacı olan herkes; Kilise kucaklayıcı olmak, herkese hitap etmek ister.”

Kilise inananları yayınların devamını istiyor

Ankin Çağlıyan (69): Fırsat buldukça kiliseye giderim ama çok iyi Ermenice bilmediğimden zorluk çekiyorum. Patrikhane’nin bu yöndeki çalışmaları umarım devam eder de, benim gibiler bu kitapları okuyup, ilahileri daha iyi takip edebilir.

Vartanuş Yaşruel (79): Dini vazifemizi yerine getirmek bizim görevimiz, yeter ki dini önderlerimiz bize yol göstersin. Bu tür çalışmalara çok ihtiyacımız var. Bu kitapları okuyarak, dualara ve ilahilere daha iyi katılabiliriz. Bize bu şansı verenlerden Allah razı olsun.

Nazlı Taşköprü (65): Kiliseye elbette gidiyorum, dua ediyorum, ayinlere katılıyorum. Ayinleri pek anlamadığım için, bu kitapların yayımlanmasına çok sevindim. Halkımızın büyük kısmı Ermeniceyi iyi bilmiyor, bu nedenle bu yayınlar çok yardımcı olacak. Umarım bu tarz kitapla artar ve halka rehber olurlar.

Kategoriler

Toplum Kilise