Karabağ meselesinde zor günler

Ermenistan-Azerbaycan arasında yıllardır anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesinde son zamanların en büyük gerilimi yaşanıyor. Temmuz’un son günlerinde artan çatışmada 13 Azerbaycan askerinin ve beş Ermenistan askerinin hayatını kaybettiği açıklandı. ABD, AB, AGİT, Rusya ve Türkiye iki tarafa da itidal çağrısında bulundu. Sarkisyan ve Aliyev'in ise bu hafta sonunda bir araya gelmesi planlanıyor.

20 yıl önce bölgede 6 yıl devam eden ve 30 bin kişinin ölümüne neden olan savaşın ardından ateşkes yapılmış olsa da bölgede kalıcı bir çözüm sağlanamamıştı. Son aylarda gittikçe tırmanan çatışmalar nedeniyle aralarında sivillerin de olduğu bir çok kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Cuma ya da Cumartesi günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rusya’daki Soçi kentinde görüşeceğini belirtiliyor.

Son çatışmalar perşembe günü bir Azerbaycan askerinin Ermenistan keskin nişancısı tarafından öldürülmesinin ardından başlamıştı.

Sınırda savaş uçakları 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'daki Ermeni ordusunun sınır hattının farklı bölgelerinde 73 kez ateşkesi ihlal ettiğini, gece saatlerde Ağdam ve Ağdere bölgesinde Azerbaycan mevzilerine yaklaşmaya çalışan Ermenistan askerleriyle çatışmaların yaşandığı açıkladı. Son iki günde sınırda 13 askerini kaybeden Azerbaycan yaşananlar üzerine bölgeye savaş uçaklarını gönderdi. Savunma Bakanlığı, Terter ve Ağdam bölgelerinde devriye gezen uçak ve helikopterlerin uçuşlarının planlı olduğunu ve herhangi bir atış yapmadıklarını savunuyor.

Siviller hedef

Öte yandan, Karabağ - Azerbaycan sınırında bulunan Ermeni köyleri Chinari, Moskevan, Aygebar ve Nerqin Karmraghbyur’da yaşayan siviller de, CivilNet’ten yazar Tatul Hagopyan’ın aktardığına göre Azerbaycan tarafından gelen ‘uyarı ateşleri’ nedeniyle uzun süredir tehlike altında. Ermenistan hükümeti, birkaç gündür sınırda bulunan bu köylerdeki sivillerin Ermenistan’ın daha güvenli bölgelerine taşınması gerektiğini konuşuyor.

Kaynak: Al Jazeera Turk

 

Tepki ortak: Ateşkes şartlarına uyulmalı 

Artan Karabağ gerilimine uluslararası tepki de gecikmedi. 1994'teki ateşkese arabuluculuk eden Rusya, yaşanan son gelişmeleri 'kabul edilemez' olarak nitelerken Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı bir açıklamada, 'Son olaylar ateşkes anlaşmasının ciddi biçimde ihlâl edildiğini gösteriyor' dendi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşiklatı'nın (AGİT) Beyaz Rusya'daki Minsk ofisi de, 'Son dönemde bölgede artan gerilimden dolayı endişeliyiz' dedi. AGİT'in Minsk ofisi başkanı James Warlick attığı bir tweet'te, 'Taraflar ateşkes şartlarına uymalı' açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da taraflara  ateşkesi ihlal etmemeleri çağrısında bulundu. Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, 'Taraflara ateşkese derhal saygı göstermeleri, güç kullanmaktan ve tehditten kaçınmaları, Yukarı Karabağ sorununun barışçıl çözümü yolunda çabalarını sürdürmeleri çağrısı yapıyoruz' ifadelerini kullandı; Karabağ meselesinde siyasi çözüm için destek vereceklerini belirtti.

ABD yönetimi de iki ülke arasında şiddetin tırmanmasından kaygı duyduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf yazılı açıklamasında, 'ABD cephe hattı boyunca 31 Temmuz'da önemli kayıplara yol açan şiddetin tırmanmasından duyduğu kaygıyı ifade eder. Hayatını kaybedenler ve yaralananların ailelerine başsağlığı diliyor ve tarafları gerilimi düşürme yönünde acil adımlar atmaya ve ateşkese saygı göstermeye davet ediyor' ifadesini kullandı.

İhtilafın hiçbir askeri çözümünün olamayacağını kaydeden Harf, misilleme ve daha fazla şiddetin barışçıl bir çözümü daha da zorlaştıracağını belirtti.

Türkiye Dış İşleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada Azerbaycan askerlerine baş sağlığı dileyerek, “Sorunun çözümsüzlüğünün devamı hiçbir tarafın çıkarına hizmet etmemekte, bölge ülkeleri arasında iyi komşuluk ve işbirliğine imkan verecek bir ortamın oluşturulmasını engellemektedir. Türkiye, bölgeye komşu ve Minsk Grubu üyesi bir ülke olarak, Yukarı Karabağ sorununun çözümü dahil, bölgede tam ve kapsamlı normalleşme yönündeki çabalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir' ifadeleri kullanıldı. (GK)

Kategoriler

Güncel Ermenistan