Hüda Kaya: Erdoğan'ın milliyetçi söylemleri 'çatıya' oy kaybettirdi

'Özgür Gündem' Gazetesi yazarı Hüda Kaya, seçim sonuçlarını Agos'a değerlendirdi. Kaya, çatı partisinin çöktüğü, HDP'nin ise ana muhalefet olma yolunda ilerlediği görüşünde. AKP ise Erdoğan'la seçimden birinci çıkmasına rağmen oy kaybetti.

İktidar partisinin gerçekleştirdiği orantısız ve eşitsiz kampanyayla böyle bir sonuç çıkacağı belliydi. Katılım açısından 5 milyonluk bir oy yokluğu var. Dolayısıyla çok sürpriz olmadı. Bu sonucun inşallah halkımınızın hayrına olmasını bütün kalbimle diliyorum.

Şu andaki pozisyonlara bakarsak; ana muhalefet diyebileceğimiz, CHP ve MHP’nin başını çektiği çatının çöktüğünü görüyoruz. Başbakan nefreti yükselten söylemiyle milliyetçi ve sağ oylara oynadı. Bu strateji de tuttu. MHP ve CHP’nin ciddi oy kaybına uğradığı ortada.

HDP ana muhalefet olma yolunda

Demirtaş’ın hiç ummadık bir şekilde Karadeniz şehirlerinde, İzmir ve İstanbul’da oy istikrarının ciddi şekilde devam ettiğini görüyoruz. HDP ana muhalefet olma yolunda devam edecek gibi görünüyor. Demirtaş’ın Türkiye siyasetine getirdiği ahlaklı duruş, renklilik ve dürüstlük önemli.

Öte yandan iktidar partisinin oylarında da düşüş olduğunu belirtmek gerekir. Yerelseçimlerde AKP 20 milyon 500 bin oy almıştı. Seçim sonuçlarından anladığımız kadarıyla şu anda 19 milyonlarda. Yani orantısız imkan ve güce rağmen AKP’nin oyu yine de düştü. 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem