Yetvart Danzikyan: Bu sonuç bilhassa AKP için kafa karıştırıcı olacak

Agos yazarı Yetvart Danzikyan, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Danzikyan, sonuçların partiler açısından ne anlama geleceğinin önümüzdeki günlerde daha net belli olacağını söylüyor ve ekliyor; 'Siyasi dengeler açısından yepyeni bir döneme giriyor gibiyiz.'

'Hızla yapılan yorumlar yanılma payı riski taşısa da birkaç cümle edilebilir. Katılım oranı yerel seçimlere göre düşük olduğu için 30 Mart ile karşılaştırma yapmak  zor. Ancak oran olarak HDP adayı Demirtaş'ın % 9 bandının üzerine çıkması, hatta %10'a yaklaşması çok önemli. Çıta, tahminime göre % 10 olarak belirlenmişti. Dolayısıyla başarılı diyebiliriz, özellikle İstanbul ve İzmir'de oranlar ikiye katlanmış görünüyor.  Gerçi oy adedi olarak baktığımızda belki aynı katlanmayı göremeyebiliriz. Bu, dediğim gibi bilhassa CHP seçmeninin büyük şehirlerde ve genelde isteksiz olmasıyla ilgili bir durum. CHP bu imkanı elinin tersiyle itmiş görünüyor.

 'Muhafazakar aday' fikri kimindi bilmiyorum, ama iyi bir fikir olmadığı baştan beri belliydi. Yine de İhsanoğlu gibi hiç bilinmeyen bir figürün % 38 civarında oy alması, üstelik MHP seçmeninin de İç Anadolu'da isteksiz davrandığı hesaba katıldığında, başarı. Buradan CHP'nin ne kadar büyük bir fırsat kaçırdığı ortaya çıkıyor.

Erdoğan kendi adına istediğini aldı. Ama bu biraz kılpayı bir sonuç. AKP'nin geleceği ve başkanlık sistemi için ne diyor, kestirmek zor. Sanıyorum bu sonuç bilhassa AKP için  bir miktar kafa karıştırıcı olacaktır.

Özetle oy oranı öyle göstermese de kazananlardan biri HDP'dir. Ancak oy oranı öyle gösterse ve Erdoğan istediğini alsa da AKP kazanmış mıdır? Eh, tartışılabilir. Muhtemelen çok daha yüksek bir oran bekliyorlardı. Siyasi dengeler açısından yepyeni bir döneme giriyor gibiyiz.'

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem