"Ermeni öğrenciler İmam Hatip'e otomatik olarak yerleştirildi"

Liselere geçiş için bu sene ilk kez kullanılan TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) yerleştirmelerinde iki Ermeni öğrencinin İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirilmesiyle ilgili İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız açıklama yaptı. Yıldız, çocukların 'sistem tarafından en yakın okul olan İmam Hatip Lisesi’ne otomatik olarak yerleştirildiğini' söyledi.

TEOG sonuçlarının açıklanmasıyla Ermeni Okullarında okuyan iki öğrencinin İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirildiği ortaya çıkmıştı.

Yıldız, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, “öğrencilerin sistemde okul seçimi yapmaması nedeniyle İmam Hatip’e yönlendirildiklerini, istemedikleri okulda okumaları gibi bir durumun söz konusu olmadığını” belirtti. Yıldız’ın açıklaması şöyle:

'Sistem, tercih yapılmadığı için İmam Hatip'e yerleştirdi'

“Buradaki temel nokta sistemin işleyişinde; çocuklarımızın tercihleri sırasında bir A grubu okul tercihleri vardı, burada 15 okul tercih edecekler ve sistem puan üzerinden işleyeceği için çocukların gönüllerinde yıllardır hayalinde kurdukları okulları isteyebilirler.

Ancak burada puan sıralaması işleyeceği için istedikleri yere giremeyebilirler. Dolayısıyla sistem ikinci grupta, B grupta yani okul tercihi değil de okul türüne göre yerleştirme yapıyor. Aynı zamanda paralel bir şekilde, adrese dayalı kayıt sistemi esas olduğu için bulunduğunuz bir ilçede yerleştirme yapılıyor.

Burada temel sorun öğrencilerimizin bir şekilde tercih yapmaması. Yaptığımız görüşmelerde veliler bizi çok anlayışla karşıladılar, teşekkürlerini ilettiler. Birinci grupta azınlık cemaatlerimizden olan çocuğumuz herhangi bir tercihte bulunmamış. Veli diyor ki, “Ben çocuğumu azınlık okullarından birisine göndereceğim için hiçbir tercih yapmadım.” Dolayısıyla sistemin işleyişinde birinci gruba yerleşemediği için ikinci gruba yerleştirme yapıldı. Eğer vatandaşımız bir hassasiyet gösterip, İmam Hatip’in tercih edilmemesi için diğer 3 okul türünü belirtmiş olsaydı; sistem adrese bakıyor, adresin en yakınındaki okulu buluyor. Burada temel tercih çocuğun tercihi esas olduğu için, imam hatip lisesini tercih etmediğinde en yakın okul imam hatip olsa bile onu atlıyor.”

İmam Hatip Okulları'na 40 bin öğrenci 

Liselere geçiş için ilk kez uygulanmaya başlanan TEOG yerleştirmelerinde otomatik kayıt sisteminin tam olarak anlaşılamaması pek çok veliyi ve öğrenciyi zor duruma soktu. Ermeni öğrencilerin İmam Hatip Liselerine gönderilmesinin yanında, bazı öğrenciler de tercihlerinde olmayan uzak semtlerdeki okullara yerleştirildi.

2013 yılı itibariyle Yüzde 73 oranında arttırılan İmam Hatip Okulları’na TEOG sisteminde 40 bin öğrenci yerleştirildi.(GK)