Nalbandian’ın gelişi Dışişleri için sürpriz oldu

Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yemin töreninde bulunacak Ermenistan Dış İşleri Bakanı Edward Nalbandian'ın, ilk Ankara ziyaretinde kısıtlı bir program izlemesi ve resmi temaslarda bulunmaması bekleniyor.

FATİH GÖKHAN DİLER
fgdiler@agos.com.tr

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan 28 Ağustos’ta TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek görevine başladı. Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenini 90’ı aşkın ülkenin üst düzey temsilcileriyle beraber medyada ‘sürpriz’ olarak öne çıkarılan bir isim, Ermenistan Dış İşleri Bakanı Edward Nalbandian da takip etti. Edward Nalbandian’ın bu ilk Ankara ziyaretinde kısıtlı bir program izlemesi ve resmi temaslarda bulunmaması bekleniyor.

İlk ziyaret

Ermenistan Dış İşleri Bakanı Edward Nalband-ian’ın ilk Türkiye ziyareti, ‘futbol diplomasisi’ olarak adlandırılan süreçte Türkiye’yle Ermenistan arasında Bursa’da oynanan Dünya Kupası eleme grubu maçında olmuştu. Futbol diplomasisi sürecinin sona ermesi ve iki ülke arasındaki protokollerin donması sonucu diplomatik ilişkiler de ortadan kalktı.

Nalbandian bundan sonraki Türkiye ziyareti, 2008 yılında Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin (KEİ) İstanbul’daki toplantısında, diplomatik olmayan bir çerçevede yapılmıştı.

Bu defa ziyaret Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan resmi davet üzerine gerçekleşti. KEİ temsilcisi Mikail Vartanyan, Nalbandian’ın ziyaretinin KEİ çerçevesinde yapılmadığını ve Ermenistan Dış İşleri Bakanı’nın programının kendilerine özel olarak iletilmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığından gelen davetin de özel bir amaca yönelik olmadığı anlaşılıyor. Başbakanlık ve Dış İşleri Bakanlığı’nda edindiğimiz bilgiler, Ermenistan’ın davete icabet etme kararının ‘sürpriz’ olarak algılandığı yönünde. Nalbandian’ın taşıdığı mesaj da bilinen sınırların dışına çıkmış değil: 24 Nisan 2015 Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı anma etkinliği için davet ve donmuş durumda olan protokolleri ön koşulsuz canlandırılması.

Ermenistan tarafından edindiğimiz bilgilerse Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye-Ermenistan ilişkilerini oluruna bıraktığı yönünde.

Kategoriler

Güncel Gündem