IŞİD, Halep'in kalbine ilerliyor

2 Eylül gecesi Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) hamle yaparak, Süleyman el Halebi bölgesinde stratejik önemi olan binaları ele geçirmesi, şehrin IŞİD’in eline geçebileceğine dair korkuları artırdı.

VAHAKN KEŞİŞYAN
vahaknk@gmail.com

Halep Ermenilerinin huzurun nasıl bir şey olduğunu tekrar hatırlamalarının üzerinden fazla vakit geçmeden, Eylül ayının ilk günlerinde Halep yeniden bombalanmaya başladı. Savaş öncesinde şehirdeki nüfusları 40 bin iken, şimdi ancak 8 bin olduğu tahmin edilen Ermeniler, bir kez daha IŞİD ile Esad rejimi arasındaki sıcak çatışmaların ortasında kaldı.

2 Eylül hamlesi

2 Eylül gecesi Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) hamle yaparak, Süleyman el Halebi bölgesinde stratejik önemi olan binaları ele geçirmesi, şehrin IŞİD’in eline geçebileceğine dair korkuları artırırken; rejim birlikleri, şimdilik havadan helikopterlerle ve karadan tanklarla karşılık vererek, IŞİD’in ilerlemesine engel olmuş durumda. Fakat IŞİD’in kontrolü altında bulunan Şeyh Hıdır ve ordunun kontrolündeki Süleyman el Halebi bölgeleri arasından geçen otoyolu koruyan Ordu Özel Birlikleri için bölgeyi kontrol altında tutmak gittikçe zorlaşıyor. 2 Eylül akşamı, bu otoyolu geçen IŞİD militanlarının Süleyman el Halebi bölgesini ele geçirdikleri ve yerleşmeye başladıkları, bölgeden gelen bilgiler arasında.

Bölgenin yakınında bulunan ve çoğu sakini Ermeni olan Midan Mahallesi de Şeyh Hıdır bölgesinden atılan havan toplarının hedefi durumda. Son gelişmelerle birlikte şehrin IŞİD tarafından ele geçirilmesi adına en stratejik yerlerinden birisi haline gelen mahalle, saldırılardan yoğun olarak etkileniyor.

Hedef: Midan

Esad rejimine karşı savaşan İslamcı militanlar için Halep merkezine doğru ilerleme amacına ulaşmaları adına Midan Mahallesi’ni ele geçirmek büyük önem taşıyor. Ancak Ermeniler, hâlâ Midan’da oldukları için, o bölgelere girmelerinin şimdilik imkânsız olduğu söyleniyor. Aynı şekilde, rejim güçleri için de Ermenilerin Halep’te kalmaları ve Midan Mahallesi’nden çıkmamaları bir o kadar önemli. Zira rejimin bir tür tampon bölge oluşturmaları için Ermenileri Midan’da tutmak istediği biliniyor. Bu kritik denklemde, tüm Halep’i kuşatan IŞİD’in havan topu ve hızlı hamle baskılarına Midan’ın ne kadar dayanabileceği büyük bir soru işareti. Midan’ın düşmesi halinde, halen mahallede yaşayan yaklaşık dört bin Ermeni için Kesab’daki senaryonun tekrarlanacağı korkusu hâkim.

10 Haziran 2014’te Musul’u ele geçirdikten sonra, Irak’ta ve Suriye’de ilerleyişini hızla sürdüren IŞİD, Haziran ayının sonunda Halep’in kuzeyine doğru bir hamle yaparak, Özgür Suriye Ordusu’na ait üç köyü ele geçirdi. Temmuz ayı boyunca şehre doğru ilerleyşini sürdüren IŞİD, Ağustos ayının başında, ‘Halep’in kuzeye açılan kapısı’ olan Aktarin kasabasını ele geçirerek,şehre girdi. Aynı dönemde, Esad rejiminin birliklerinin Halep’in güney ve doğusunda ilerlemesiyle, rejim ordusu ile IŞİD, Halep kırsalında karşı karşıya geldiler. Esas olarak diğer muhalif gruplarla çatışarak Halep’e doğru ilerleyen IŞİD, Ağustos ayı sonunda Kilis sınırının karşısında bulunan Azez’i ele geçirerek, şehrin kuzeyini kontrolü altına aldı.

 

Kategoriler

Güncel Gündem