Rusya Ermenistan’ın Avrasya Birliği’ne üyelik onayını verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'a verdiği Avrasya Ekonomik Birliği’ne üyelik onayı, Birlik ülkeleri arasında tartışılmaya devam ediyor.

Bu yıl sonbaharda imza atılmasını bekleyen Ermenistan’ın üyeliği, Birlik’te hâlâ tartışılıyor. Eski Sovyet ülkelerini bir araya getirmeye çalışan oluşumda, Putin’in onayına rağmen, yıllardır arapsaçına dönen Ermenistan’ın üyeliği gerçekleşmeyebilir.

Birlik üyelerinden Kazakistan ve Beyaz Rusya, Ermenistan’ın üyeliğine sıcak bakmıyor; fakat Rusya, Birlik’e tüm eski Sovyet ülkelerini katmak istiyor. Putin, 1 Eylül tarihli açıklamasında, Ermenistan’ın üyeliği konusunda “küçük” değişiklikler yapılabileceğini belirtti. Bu değişiklik, Ermenistan ve Azerbaycan arasında savaş sebebi olan Dağlık Karabağ’a imtiyaz vermek olabilir. Azerbaycan’ın müttefiki Kazakistan ise, Karabağ’ın ayrılması girişimini Avrasya Birliği’ne getirmek istemiyor. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Birlik’in kuralları değiştirilir, Ermenistan’ın üyeliği Kazakistan’ın bağımsızlığını tehdit ederse, Birlik’i terk edebileceğini duyurdu.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ise Yerevan’a yapacağı geziyi iptal etti ve programdaki Ermenistan üyeliği konuşmasını, Ekim ayında Minsk’te yapacağını söyledi.

Kategoriler

Güncel Ermenistan Gündem