İş cinayeti eylemine gaz ve tazyikli su

Mecidiyeköy'deki 'Torun Center' inşaatında asansörün 32. kattan zemine çakılması ile 10 işçinin hayatını kaybetmesini protesto etmek isteyen göstericilere polis müdahale etti. Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Fotoğraf: GÜLŞAH KELEŞ

Mecidiyeköy’deki Torun Center şantiyesinde dün akşam saat 19:45’te işçileri taşıyan asansörün 32. kattan düşmesi sonucu 10 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetini protesto etmek isteyen bir grup, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla 16.00′da Cevahir AVM önünde buluşup Mecidiyeköy’deki Torun Center İnşaat’a yürümek isterken polisin müdahalesiyle karşılaştı. 

Torun Center'daki olayla ilgili gözaltına alınan 8 şantiye görevlisi, polis merkezindeki ifadelerinin ardından bugün serbest bırakıldı.

24 saat izinli şantiye

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre işçilerin isimleri şöyle: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.

Dün akşam saatlerinden meydana gelen ve 10 işçinin hayatına mal olan olayın ardından İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “çalışma saatleri itbariyle hafta sonu saat 19.00′a kadar çalışmanın bitirilmiş olması gerektiğini, fakat olayın 19.45’te meydana geldiğini, iş güvenliği açısından değerlendirmelerde bulunulacağını” belirtmişti. Ardından Torun Holding’in inşaatına 24 saat çalışma izni verildiği ortaya çıkmıştı.

Başbakan Davutoğlu, iş cinayetiyle ilgili idari soruşturmanın başlatıldığını, konunun yarınki Bakanlar Kurulu toplantısında konuşulacağını söyledi.

Torun: kaza sektörel bir vaka 

Sabah saatlerinde kameralar karşısına geçen Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, asansörün bozuk olduğunu söyleyen işçilerin yalan söylediğini, etrafta işçi gibi dolaşan kişiler olduğunu iddia etmiş, kazaların ‘sektörel bir vaka’ olduğunu söylemişti.

Torun Nisan ayında şantiyede bir işçinin daha öldüğünün ve Ağustos alında yangın çıktığının hatırlatılması üzerine de işçileri suçladı: 'Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz.' (GK)

Kategoriler

Güncel Gündem