Yunanistan'da Ermeni Soykırımı inkârı artık suç

Yunanistan’da Parlamento’nun kabul ettiği 'Nefret Suçu Yasası'na göre rmeni Soykırımı, Holokost ve Anadolu’da Hristiyanlara karşı işlenmiş kitlesel suçları inkar edenler veya aşapalayanlar da üç yıla kadar hapis ve 20 bin Euro’ya kadar para cezasıyla cezalandırılabilecek.

Yunanistan’da ‘Nefret Suçu Yasası’ olarak bilinen düzenleme parlamentodan geçti. Hazırlığı iki yıldır devam eden düzenlemeye göre etnik köken ya cinsel yönelim motivasyonuyla yapılan saldırılara üç yıla kadar hapis cezası ve para cezası geliyor. Yasada ayrıca Ermeni Soykırımı, Holokost ve Anadolu’da Hristiyanlara karşı işlenmiş kitlesel suçları inkar edenler veya aşapalayanlar da üç yıla kadar hapis ve 20 bin Euro’ya kadar para cezasıyla cezalandırılacak.

Yasada, “Soykırımın kötü niyetli inkârının ırk, renk, din, milli köken esas alınarak bir gruba ya da üyesine karşı şiddet ve nefrete teşvik etmesi durumunda suç teşkil edeceği” kaydedildi.

Yunanistan’da 1970’li yıllarda yürürlükte kalan ırkçılık karşıtı yasanın yeni bir yorumu olan yasanın özellikle son beş yılda, Altın Şafak partisiyle bağlantılı ırkçı saldırıların artması nedeniyle kabul edildiği ifade ediliyor.  

Türkiye rahatsız 

Hürriyet’in aktardığına göre, Türkiye, son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu Galler’de düzenlenen NATO zirvesinde görüştüğü Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’a Ermeni Soykırımı’nı inkarı suç sayan  yasadan duyulan rahatsızlığı aktardı. Yunan kaynaklara göre, Samaras’ın cevabı “Tarihi özellikli bir müdahale ve ölenlere saygı söz konusu… Yasa, çağdaş Türkiye ile ilişkilerimizi ilgilendirmiyor” şeklinde oldu. Bu arada, Erdoğan-Samaras görüşmesiyle aynı saatlerde Adalet Bakanı Haralambos Athanasiu’nun Parlamento’daki “İnkâr cezalandırılmıyor. Düşünce hürriyeti cezalandırılmıyor. Tarihi yeniden incelemek isteyen bir yazar cezalandırılmıyor. Sadece bir kişi söyledikleri ile insanları bir gruba karşı şiddet eylemlerine teşvik ettiğinde cezalandırılıyor. Yasa maddelerinin komşularımızla, Türkiye ile ilişkilerimizle ilgisi yoktur” sözleri de kayıtlara geçti. (GK)

Kategoriler

Güncel Dünya